čtvrtek 30. května 2019

LMW - kapitola 78


Kapitola 78 – Příležitost


You XiaoMo ještě spal, když někdo rozkopl dveře.

Než se v úleku vyhrabal z přikrývky, jako ve snách spatřil, jak do místnosti napochodoval silný a snědý muž ve středním věku s černou bradkou jako meteor, co rozčísl pustinu.

„Můžu se zeptat, kdo...”

„Ty jsi ten You XiaoMo?” Než mohl You XiaoMo dokončit svou otázku, muž ve středním věku se k němu natáhl a popadl ho za límec na hrudi. Vytáhl ho nahoru a promluvil hrubým hlasem jako tlumená bouře v zimě, tak nějak to drásalo uši.

You XiaoMo se teprve probudil a měl mysl pořád zamlženou, takže jeho reakce byla trochu mimo a prostě jenom kývl.

Starší Xiao viděl jeho slabou reakci a věděl, že nebyl žádnou hrozbou. Chladně se zasmál: „Tak se tě zeptám, včera od sedmi do půlnoci, s kým jsi byl a co jsi dělal?”

„Ty... Nemůžu dýchat.”

You XiaoMo měl tvář jasně rudou. Tenhle člověk měl až přílišnou sílu. Skoro už nedokázal dýchat, než si starší Xiao odfrkl a pustil ho.

Když už jsme u staršího Xiaa, jeho celé jméno bylo Xiao Shan a byl to člověk, co si v sektě TianXin zasloužil zmínku. Xiao Shan byl velmi vznětlivý. Jeho postoj, kdy všechny považoval za méně než sebe, byl ještě horší než u Lei Jua. Když mluvil, často lidi ledabyle urážel. To, že vesele vydržel až do teď, bylo kvůli tomu, že měl dobrého mistra. Jeho mistr byl junior Tang Fanova mistra. Seniorové byli lidé, co si ani Tang Fan neodvažoval urazit.

Přítomnost tohoto důležitého stoupence byl také důvod, proč se Lei Ju odvážil protivit Ling Xiaovi. Když teď Ling Xiaa považovali za jednoho z podezřelých, Xiao Shan si tuto příležitost samozřejmě nemohl nechat ujít.

You XiaoMo párkrát suše zakašlal a slyšel, jak ten člověk vedle něj netrpělivě zopakoval svou otázku. Teprve pak si vzpomněl, že se ho zrovna na něco ptal. Vlastně když Ling Xiaa předtím odvolali, matně si vzpomínal, že se zdálo, že to mělo spojitost se starším Jiangem. Ale pečlivě skryli, co udělali, takže pokud jim to Ling Xiao nevyjevil, ti lidé by neměli vědět, že měl něco do činění se situací staršího Jianga.

Ling Xiao odešel teprve před půl hodinou a tento člověk už hledal jeho. Takže bylo velmi pravděpodobné, že jim o něm Ling Xiao řekl.

Ačkoli si o tomhle předem nepromluvili, You XiaoMo stejně nebyl tak hloupý, aby mu odhalil nějakou slabinu. Pomyslel na to, co obvykle dělali, a prostě řekl: „Včera jsem byl se seniorem Linem. Vyráběl jsem magické pilulky. On meditoval.”

Tohle dělali tu noc předtím. Hádal, že Ling Xiao musel říct to samé.

Jak se na něj Xiao Shan pronikavě díval, jeho výraz byl nečitelný, jako kdyby se snažil prohlédnout, jestli lhal. Nakonec se mu to nepodařilo rozpoznat, chladně si odfrkl a otočil se. „Pojď se mnou.”

Když se Xiao Shan otočil, You XiaoMo si vydechl úlevou. Rychle z šatníku vytáhl oblečení a za chůze se oblékl. Než se dostali do Velké síně, už byl řádně oblečený.

Nesměle následoval Xiao Shana dovnitř. You XiaoMo se pokradmu rozhlédl kolem a spatřil Ling Xiaa, jak čekal. Obezřetně si prohlédl jeho výraz. Pořád to byla ta jeho obvyklá mírně se usmívající maska. Vypadalo to, že na něj pořád ještě nepřišli.

„Velmistře, přivedl jsem You XiaoMoa.” Jak to Xiao Shan řekl, vrátil se na své místo.

You XiaoMo si všiml, že ve Velké síni byl i Jiang Liu. Akorát že měl hlavu skloněnou k zemi, takže jeho výraz byl nejasný. Také se zdálo, že zrovna dorazil, ale nevěděl, proč ho sem zavolali.

„You XiaoMo, tvůj senior Lin řekl, že jsi s ním byl včera celý večer. Je to pravda?”

Když Tang Fan na hlavním místě viděl, že všichni dorazili, začal touto otázkou. Jeho hlas se zdál vzdálený a lhostejný, ale pořád si udržoval svou velkolepost. Jasně mluvil odměřeným hlasem, ale You XiaoMovi přišlo, že by tím hlasem mohl šokovat hluché.

You XiaoMo okamžitě sbalil dlaně a řekl: „Odpovídám, velmistře, opravdu jsem byl včera večer se seniorem Linem.”

„Ach, co jste včera večer dělali?” Tang Fanův hlas byl plochý, nevyjevoval nic ze svých myšlenek.

„Odpovídám, velmistře, já vyráběl magické pilulky. Senior Lin meditoval.” You XiaoMo opakoval, co řekl Xiao Shanovi. Tentokrát mluvil s větší sebedůvěrou, protože kdyby se něco dělo, Ling Xiao by určitě našel způsob, jak mu dát vědět.

„Dostal ses až sem a pořád tak pilně pracuješ. Není divu, že tě junior Kong přijal za svého učedníka. To není špatné. Jaké magické pilulky jsi včera vyráběl, přines mi je a ukaž.” Na Tang Fanově vážné tváři se najednou ukázal mírný úsměv, jako kdyby byl přátelský starší člověk.

„Ano, velmistře!” You XiaoMovo srdce najednou ochladlo, ale neodvažoval se to ukázat. Pak tak nějak nervózně vytáhl ze své magické brašny bílou nádobu, uctivě ji předložil a předal mu ji.

Tang Fan si nádobu vzal, otevřel ji a vysypal jednu magickou pilulku. Bylinná vůně nebyla moc silná. Byla to obyčejná Breathariánská pilulka 1. řádu a rozhodně na ní nebylo nic zvláštního. Po letmém pohledu ji vrátil zpět do nádoby. „To není špatné, dál pilně pracuj. Snaž se být výtečným mágem, abys sektě TianXin posloužil. Ustup!”

You XiaoMo postoupil o krok vpřed a vzal si nádobu. Uctivě řekl: „Budu se snažit ze všech sil. Rozhodně nezradím velmistrova očekávání.” Jak to řekl, stáhl se stranou s myšlenkou, že co se bude dít dál, s ním pravděpodobně nemá co do činění.

„Tuhle záležitost tu dneska ukončíme. Starší Jiang došel újmy, vyšlu lidi, aby to potvrdili. Všichni můžou odejít.”

Tang Fan odmávl všechny přítomné, nebyl ochotný tu záležitost protahovat. Za chvilku začne třetí kolo zápolení.

Než mistr a učedník, Xiao Shan a Lei Ju odešli z Velké síně, jako kdyby spolu telepaticky komunikovali, oba se otočili na Ling Xiaa.

Ling Xiao přišel k You XiaoMovi a odešel z Velké síně s ním. I ostatní učedníci odešli jeden po druhém a úplně vzadu je následoval osamělý Jiang Liu. Zdálo se, že na něj všichni zapomněli.

Když se dostali k ubikacím, You XiaoMo okamžitě vběhl do pokoje. Držel se za hruď, jako kdyby zadržoval svůj šok. „To mě k smrti vyděsilo. Velmistr má velmi pronikavý pohled. Zrovna teď jsem si skoro pomyslel, že mě prohlédl.”

Ling Xiao k němu přišel, zvedl čajovou konvičku a nalil mu čaj. „Tang Fan, ten mazaný starý lišák. I teď mě ještě podezírá. Když jsi mi tak blízko, dá se jen čekat, že tě bude vyslýchat.”

„Naštěstí jsem předtím vyrobil nádobu Breathariánských magických pilulek. Jinak kdybych neměl žádnou magickou pilulku, co bych mu mohl dát, vážně by mou lež prohlédl.” You XiaoMo chtěl téměř zatleskat své duchapřítomnosti. Rozmluva s Velmistrem byla pro jeho srdce vážně až příliš stresující.

„Když pro tebe předtím Xiao Shan přišel, udělal ti něco?” Ling Xiao se před ním posadil. Oči mu zářily, jak zíral na You XiaoMovy tváře, co mírně zrůžověly, jako kdyby chtěl prohlédnout skrz jeho lebku.

You XiaoMo zakroutil hlavou. „Ne, ale byl velmi drzý. Bez zaklepání prostě rozkopl dveře a vešel dovnitř. Ani trochu se nechoval jako starší. Kromě toho ani nečekal, až se obleču. Vlastně přiběhl přímo sem a popadl mě za límec. Naštěstí jsem nespal moc hluboce, takže jsem se rychle vzbudil.”

Jak to Ling Xiao slyšel, poklidně přimhouřil oči. Na dně jeho očí se skrývaly ledově chladné paprsky. Ten starý chlap se vlastně opovážil dotknout se jeho muže. Jelikož oni sami byli tak úporní, radši by ho neměli obviňovat, když nebude zdvořilý.

Informace o tom, že starší Jiang došel újmy, se neroznesla, takže si toho spoustu učedníků nebylo vědomo.

Zápolení začalo včas a předsedal mu Xiao Shan. Nebyl tak vyrovnaný jako starší Jiang, ale nikdo mu nevěnoval pozornost. Když si všichni vyslechli úvodní poznámky, začal losovat.

Po dvou kolech vyřazování zbývalo jenom třináct lidí. Pokud se nestane nic nečekaného, ještě dneska se rozhodne o konečném vítězi.

Xiao Shan vytáhl z krabice dva lístky papíru. Otevřel je a nemohl si pomoct, aby se mu trochu nerozšířily oči, jako kdyby nemohl uvěřit tomu, co viděl. Ale pod dohledem všech nemohl nic dělat. Mohl se akorát vzmužit a říct: „Účastníci prvního zápasu jsou Ling Xiao a Lei Ju, pojďte prosím na pódium.”

Diváci a účastníci se najednou značně ztišili.

Tyto okolnosti byly velmi podobné prvnímu kolu zápolení. Akorát že ta jména vylosoval Xiao Shan a kromě toho to byl on, kdo vybral Lei Jua, aby soupeřil s Ling Xiaem. To znamenalo, že jednoho z nich vyřadí a nebude mít šanci postoupit do finálové sedmičky.

Všichni se najednou začali tvářit velmi vzrušeně, tohle bude jedna po čertech dobrá podívaná.

Ling Xiao rozpustile nadzvedl koutky úst. Vážně to platilo: když si to člověk přeje, přijde to. Zrovna přemýšlel, jak dát Lei Juovi lekci, ale nečekal, že mu takhle spadne do klína. Bylo by špatné plně nevyužít tuto příležitost od Xiao Shana.

Jak o tomhle přemýšlel, Ling Xiao vstal a zrovna chtěl vykročit na pódium, když najednou ucítil, jak ho někdo zatahal za oblečení. Když shlédl, spatřil, že to byl You XiaoMo.

„Seniore Lingu, musíš být opatrný. Ten Lei Ju vypadal velmi silně,” nabádal ho You XiaoMo tiše.

V Ling Xiaových očích se objevila jiskřička vřelosti. Nemohl si pomoct a poplácal ho po hlavě. „Neboj se, nemusím být opatrný. Je to jenom jeden Lei Ju.” Jak to řekl, vzal si meč, co mu Luo Xia předal.

Skutečný Lin Xiao používal meč!

Když ho You XiaoMo viděl se otočit, zakabonil se. Tenhle megalomaniak. Ale vážně měl, co k tomu potřeboval. Lei Ju opravdu vypadal velmi silně, ale rozhodně nebyl tak silný jako starší Jiang. Ling Xiao dokázal dokonce zabít i staršího Jianga, takže jeden Lei Ju ho vážně nemusel trápit.
--------------------------------------------

~ A příště bude boj, hádejte, kdo vyhraje... ~


Hlavní stránka
Postavy a pojmy

<Předchozí>...<Následující>

1 komentář:

  1. No vida, tak zabedněný náš učedníček zase nebude... Tedy, jak v čem, že? :D Jeden problém vyřešen a jako obvykle je tu další várka. Ovšemže Ling Xiao vyhraje! A vytře zasejc nepříteli zrak, hned potom, co mu hne žlučí. :D Pomalu se dostáváme na konec první knížky. Jsi skvělá! Děkuji za překlad.

    OdpovědětVymazat