čtvrtek 22. srpna 2019

LMW - kapitola 106


Kapitola 106 – Obrovská suma


„Není důležité, kdo je vyrobil. Přijme je Centrální dílna nebo ne?” You XiaoMo chtěl zrovna odpovědět, když před něj Ling Xiao natáhl ruku a zastavil ho. You XiaoMo vzhlédl, jen aby spatřil, jak se v poklidu s přimhouřenýma očima díval na starého muže, jeho výraz byl celkem ostrý, jako kdyby se chtěl očima zabořit starému muži pod kůži.

Starý muž se pokusil zakrýt svůj přešlap tichým zakašláním a vážně řekl: „Tyto magické pilulky, i když jsou jenom 2. řádu, rozhodně nejsou obyčejné. I jejich kvalita je lepší než normální magické pilulky nejvyšší jakosti. Co třeba toto, tři z těch nádob jsou běžné magické pilulky s malou poptávkou. Za každou pilulku ti dám 500 zlatých. Ty další dvě nádoby jsou na magické pilulky 2. řádu celkem zvláštní. Takže ti dám 600 za kus. Máte k tomu nějaké námitky?”

„To půjde,” promluvil Ling Xiao a přikývl.

Jak You XiaoMo počítal, cítil se nesmírně spokojeně. Tři nádoby po 500 zlatých za kus bylo 75 tisíc, dvě nádoby po 600 zlatých bylo 60 tisíc. Dohromady získal 135 tisíc zlatých. Když od toho odečetl náklady na semínka magických bylin, vydělal hodně.

Když starý muž viděl, že nenamítají, prostě odpočítal těžký měšec zlaťáků a dal jim ho.

You XiaoMo si vzal měšec zlatých, v pažích cítil jeho tíhu a skoro mu kvůli tomu vypadl z rukou. S neskrývanou radostí si ho rychle dal do magické brašny. Magické pilulky 2. řádu byly jasně mnohem lepší než pilulky 1. řádu. 250 pilulek prodal za něco přes 100 tisíc. Ta deprese, co v přízemí cítil kvůli jednomu stonku magické byliny 4. řádu, okamžitě zmizela.

Teprve teď měl pocit, že se stal skutečně bohatým člověkem.

Jak You XiaoMo svíral svou pěknou a teplou magickou brašnu, vzpomněl si na něco dalšího. Toto byla náhodou dílna léčiv, takže by měli mít, co chtěl, a tak se zeptal: „Starý pane, prodáváte tu semínka magických bylin 4. až 6. řádu?”

Starého muže to na chvíli omráčilo, překvapeně si ho prohlédl od hlavy až k patě a řekl: „Chceš si koupit semínka magických bylin?”

You XiaoMo přikývl a díval se na něj s nadějí v očích. „Ano, máte je tu na prodej?”

Byla to tak velká dílna, že pokud je neměli, měli ještě menší šanci, že by je měly jiné obchody s magickými bylinami.

Starý muž se probral svým vousem, chvíli přemýšlel. V očích se mu podivně zalesklo. Chvíli váhal, než řekl: „Ano, máme je, ale rozhodně ne moc. Předpokládám, že vy dva také víte, že čím má semeno magických bylin vyšší řád, tím méně kupců o něj má zájem. Takže i velká dílna jako Centrální dílna na magické pilulky nebude mít moc zásob.”

You XiaoMo už byl velmi vzrušený, jen co zaslechl to slovo 'ano'. Co se týkalo toho, jestli jich bylo hodně nebo málo, to prozatím nebyl problém. „Kolik tu máte zásob? Jaká je cena?”

„Momentálně máme 65 druhů semínek magických bylin 4. řádu. Stovku semínek od druhu. Cena je 15 tisíc. 89 druhů semínek magických bylin 5. řádu. Padesát semínek od druhu. Cena je 30 tisíc. 121 druhů semínek magických bylin 6. řádu. Dvacet semínek od druhu. Cena je 200 tisíc.” Starý muž zlehka zabubnoval prsty do stolu a tiše se zasmál.

Při každém řádu, co popsal, You XiaoMo vyprodukoval kapku potu. Když si vyslechl to poslední, pot ho prostě oblil.

Nikdy nečekal, že semínka magických bylin středního řádu budou tak drahá. Jedno semínko magické byliny 4. řádu bylo 65 tisíc. Peníze, co měl v kapse, mu nestačily ani na půlku. Ani nemluvě o tom, že všechna semínka celkem stála přes 8 milionů. Počet semínek se jasně zmenšoval, ale cena byla vyšší a vyšší. Byl by na tom lépe, kdyby kradl. (Pozn.: Počty mi tu sice neseděly, ale závěr je jasný. Je to drahé).

You XiaoMo zvedl hlavu a podíval se na Ling Xiaa. „Seniore...”

Ling Xiao ho v tichosti pohladil po vlasech a promluvil ke starému muži: „Můžeme tě obtěžovat, abys nám ta semínka odložil stranou? Zítra si pro ně přijdeme. V pořádku?”

„Samozřejmě.” Starý muž se zasmál a přikývl.

„Takže půjdeme.” Ling Xiao starému muži kývl a vzal You XiaoMoa s sebou a odešli z Centrální dílny.

Jak je starý muž viděl na vlastní oči odejít a jak poslouchal jejich postupně se vytrácející kroky, zdálo se, že byl hluboce zamyšlený a probíral se vousem. Pohled mu znovu padl na pět nádob magických pilulek nejvyšší jakosti na stole. Ten podivný pohled v jeho očích teď byl ještě nápadnější. Ty věci, co ti dva přinesli, vážně předčily jeho očekávání.

„Prodat pět nádob magických pilulek 2. řádu nejvyšší jakosti naráz. Nebyly to obyčejné pilulky nízké nebo střední jakosti. Na to bylo třeba více než 700 magických bylin vysoké jakosti. Tohle množství jsem prostě ještě nikdy předtím neviděl. Ale nezdálo se, že by tomu mladíkovi bylo více než 17 nebo 18 let. Nanejvýš to byl mág 2. řádu. Mohlo by to být tak, že ty magické pilulky nevyrobil on? Ale podle toho jeho výrazu se zdálo, že to byl on...” mumlal si starý muž pro sebe. Najednou se mu v očích objevil šok. Pak potřásl hlavou, zdánlivě byl sám se sebou spokojený.

Ale co ho šokovalo nejvíc, bylo, že by mág nelogicky koupil tolik semínek magických bylin. A když se k tomu přidalo těch pět nádob pilulek nejvyšší jakosti, měl starý muž pocit, že objevil něco nepředstavitelného. Pokud to vážně bylo tak, jak si myslel, bylo to vážně příliš. „Ne, musím to oznámit pánu města. Pokud ten mladík vážně měl tajnou metodu, jak vypěstovat magické byliny vysoké jakosti, nemůžeme tu jen tak sedět a přihlížet. Pokud se k té tajné technice dostanu, neznamenalo by to, že od té doby bude snadné získat magické byliny a pilulky vysoké jakosti?”

Jak o tom starý muž přemýšlel, byl víc a víc natěšený. Z těch zdánlivě zakalených očí střílely paprsky vzrušení, jako kdyby už viděl tu nádhernou budoucnost. Ale problém byl v tom muži, co byl s tím mladíkem...

Jak na to pomyslel, vzrušení v jeho očích se najednou utišilo. Vypadalo to, že musel najít způsob, jak se toho muže zbavit.

V té chvíli You XiaoMo odešel z Centrální dílny a byl celý sklíčený s hlavou skloněnou.

Když vstoupil dovnitř byl plný zájmu a dobré nálady. Když odtamtud odešel, všechny ty pocity mu odfrnkly pryč. Zhruba to spočítal. Když odečetl sumu potřebnou na nákup semínek magických bylin, zbytek mu nestačil na nákup dobrého kotlíku. Při této cestě z hory měl vlastně dva hlavní cíle. A to koupit semínka magických bylin středního řádu a kotlík.

Pokud mu zlaťáky z aukce nebudou stačit, mohl si koupit jen o trochu méně semínek.

Zrovna když byl hluboce zamyšlený, někdo mu velkou rukou zabubnoval do hlavy, až z toho skoro spadl ze schodů Centrální dílny. Nebylo třeba přemýšlet, kdo to byl. You XiaoMo okamžitě zahlížel na Ling Xiaa. „Seniore Lingu, proč jsi mě tentokrát praštil do hlavy?”

Ling Xiao vyklenul koutky úst, jak se usmál. Štípl ho do obou tváří. „Juniore, vážně jsi roztomilý. Vážně si myslíš, že 88 kapek duchovní tekutiny nepřesáhne 8 milionů 800 tisíc? Pokud si to vážně myslíš, proč ses potom obtěžoval je registrovat do aukce?”

You XiaoMoa tak nějak bolely tváře, jak ho do nich štípl. Rychle mu odtáhl ruce, zakryl si svoje zrudlé tváře a ukročil pár kroků stranou. Nasadil plamenný pohled a zahlížel na něj se slovy: „Kavalír používá slova a ne pěsti. Ale... je to, co jsi právě řekl, vážně pravda?”

Slova hned po první větě odhalila jeho skutečné myšlenky. Své dvě černé oči měl doširoka rozevřené, jasně je měl plné naděje. Ling Xiao si nemohl pomoct a usmál se, znovu k němu natahoval své zlé drápy.

Aby se You XiaoMo dostal z těch zlých drápů, udělal pár dalších kroků dozadu, takže omylem narazil do člověka, co byl za ním a užuž chtěl vejít do Centrální dílny. Ten člověk do něj bezděky strčil na oplátku a on spadl zpět do Ling Xiaova náručí.

Ling Xiao chytil You XiaoMoa, co mu z vlastní iniciativy letěl do náručí, a nemohl si pomoct a pobavilo ho to. Jak mohl být tenhle člověk tak rozkošný!

„Dobře, dobře, už tě nebudu škádlit. Promluvme si vážně.” Ling Xiao svíral You XiaoMoa, co se snažil vykroutit z jeho objetí. „Co se týče aukční ceny duchovní tekutiny, ta suma, co ti starý muž řekl, je jenom základní cena. Důležitá je konečná cena. Ta se u cenných věcí jako duchovní tekutina může jen zdvojnásobit. Není třeba pochybovat o tom, že se na to mocné síly chytí.”

„Vážně, může se to zdvojnásobit?”

You XiaoMo zvedl hlavu a pochybovačně se na něj podíval. Nebylo to tak, že se vyžíval v jeho zpochybňování, ale Ling Xiao si z něj vždycky rád utahoval a škádlil ho, takže musel být trochu obezřetný.

„Pokud tomu nevěříš, jen budeš muset počkat na začátek zítřejší aukce a sám se podívat.” Ling Xiao to také moc nevysvětlil.

I když člověk neviděl prase utíkat, stejně už nějaké ochutnal.

You XiaoMo měl pocit, že v tom, co Ling Xiao řekl, bylo zrnko pravdy. Zdálo se, že ve svém minulém životě viděl v televizi aukce a podobně. Když ti bohatí lidé spatřili něco, co se jim líbilo, každý z nich živě přihazoval, takže se cena mohla velmi snadno zdvojnásobit.

Když ten jednobuněčný organizmus jménem You XiaoMo konečně odhodil břímě chudoby, znovu nabyl svou schopnost pohybu.

Tentokrát bylo konečně na čase, aby You XiaoMo odtáhl Ling Xiaa do ostatních krámů. Pořád si chtěl koupit spoustu věcí. Prozatím neměl dost peněz, aby si koupil dobrý kotlík. A tak se rozhodl jít nejdřív do obchodu s dřevěným nábytkem, aby si koupil pár polic.

Obchody s dřevěným nábytkem ve městě HunJi byly mnohem luxusnější než ty ve městě HePing. Dřevo, které používali na výrobu, bylo nejlepší kvality a veškeré tak dvacet až třicet let staré. Řemeslná práce byla jak jemná, tak s pěknou estetikou. Obzvláště vnější kontury, kde byly vyryté nádherné vzory a byly od pohledu pěkné. Ale jedna z těchto nejlepších polic stála patnáct zlatých. Ačkoli to bylo několikrát dražší než police ve městě HePing, You XiaoMo si stejně koupil zhruba stovku.

Kromě toho vedoucího požádal o materiál na stavbu dřevěné chatky. Také si koupil dvě stě sudů, co chtěl použít na rozředění duchovní vody. Utratil několik desítek tisíc zlatých naráz, takže ho srdce nesnesitelně bolelo.

Když vyšli u obchodu s dřevěným nábytkem, ti dva udělali kolečko ve všech směrech a místo k přespání začali hledat, až když mělo slunce zapadnout.

Věž Sedm Hvězd byl největší hotel ve městě HunJi. Jelikož se zítra bude pořádat aukce, spoustu lidí, co přijelo na aukci, se rozhodlo zůstat ve věži Sedm Hvězd. Zvlášť to pak platilo o lidech s kartou význačného hosta. Museli jen ukázat tuto kartu, aby ve Věži Sedm Hvězd mohli zůstat zdarma.
--------------------------------------------

~ Na starého muže z Centrální dílny nezapomeňte, ještě se v příběhu ukáže. Samozřejmě s dalšími problémy. Jak jinak? ~

2 komentáře:

  1. Ten utrácí jako já po výplatě. :D A taky mi z toho pokaždé srdce krvácí... :D Děkuji za překlad. :D

    OdpovědětVymazat