čtvrtek 24. ledna 2019

LMW - kapitola 25


Kapitola 25 – Absurdní osud


Jižní ulice, co byla vedle Severní ulice, byla ulice proslavená magickými bylinkami. Byla stejná jako Severní ulice, jediným rozdílem bylo, že Jižní ulice se specializovala na prodej magických bylin. Byly tu k sehnání všechny druhy magických bylin, pokud to byly byliny řádu šest a níže. Ale důležitější bylo, že na Jižní ulici byly i obchody, co prodávaly semínka magických bylin.

Dostupnost semínek byla podobná dostupnosti magických bylin, šestý řád a níže. Ale množství magických semínek bylo menší než magických bylin, zvláště u těch vysokého řádu. To proto, že čím vyšší měly řád, tím bylo těžší je vypěstovat. A navíc to také trvalo déle. A proto si jen velmi málo mágů koupilo semínka magických bylin na pěstování. Většina z nich si koupila semínka třetího řádu a níže. Ale i tak si semínka kupovalo jen velmi málo lidí.

You XiaoMo si chtěl koupit celkem dost magických semínek. Obchod, co bude mít nejucelenější výběr, bude pravděpodobně jeden z větších obchodů s magickými bylinami. Ale nešel dovnitř okamžitě. Všude se vyptal na ceny, aby zhruba odhadl hodnotu magických semínek, než zamířil do největšího obchodu s magickými bylinami, do Orchidejového pavilonu.

Výloha Orchidejového pavilonu byla větší než výloha obchodu s dřevěným nábytkem, protože magické byliny a magická semínka byla vystavená odděleně. Magická semínka kupovalo méně zákazníků. Jelikož magická semínka nezabrala moc místa, byla jen v jedné výloze. Uvnitř bylo pár zákazníků, co si vybíralo.

Když You XiaoMo vešel dovnitř, okamžitě ho pozdravil prodavač. Když vysvětlil, pro co si přišel, prodavač ho okamžitě zavedl na místo, kde byla semínka prvního až třetího řádu.

„Vážený zákazníku, přišel jste na správné místo. Náš Orchidejový pavilon má nejucelenější výběr magických semínek ve městě He Ping. Můžu se zeptat, kolik si jich přejete koupit?” Prodavač se otočil a zdvořile se zeptal.

You XiaoMo se podíval na semínka na poličkách a řekl: „Chtěl bych si koupit semínka všech druhů druhého řádu. Kolik druhů semínek 2. řádu máte? Kolik stojí?”

Prodavač odpověděl: „Máme 80 druhů semínek 2. řádu. Každý druh se prodává po malých sáčcích. Máme čtyři sáčky na výběr, a to po 100, po 200, po 500 a po tisíci semínkách. Každých 500 semínek stojí zlaťák.”

You XiaoMo chvíli opatrně počítal. Pokud by si koupil balíček po 500 semínkách, 80 druhů ho vyjde na 80 zlatých. To mu potom zbude 334 zlatých. Pravděpodobně by si mohl koupit i pár semínek 3. řádu.

„A co semínka 3. řádu?” zeptal se You XiaoMo dál.

Prodavač nejevil žádné známky netrpělivosti a pokračoval v jasném vysvětlování: „Máme 64 druhů semínek 3. řádu. Každý druh se prodává ve stejném množství jako semínka 2. řádu. 500 semínek stojí 4 zlaté.”

You XiaoMo si nemohl pomoct a cítil, jak mu zacukalo v oku. Tohle bylo příliš drahé. O tři zlaté víc než semínka 2. řádu a přitom to bylo jen o řád výš. Bylo to nečekaně drahé. Kdyby je koupil všechny, musel by utratit 256 zlatých najednou.

Když prodavač viděl, jak se zatvářil, zhruba odhadl, na co myslel. Vábivě řekl: „Vážený zákazníku, pokud si chcete koupit semínka 2. a 3. řádu, můžeme vám dát jednu sadu semínek 1. řádu zdarma.”

You XiaoMo si nemohl pomoct a omráčilo ho to. Najednou měl pocit, jako kdyby se vrátil do moderní doby. Známé promoční taktiky, i když to nebylo 1+1 zdarma. Ačkoli cena sady semínek 1. řádu byla jen 10 zlatých.

Nakonec You XiaoMo spolkl tu bolest a koupil je, utratil 336 zlatých. Orchidejový pavilon mu k tomu přidal sadu semínek 1. řádu po sto kusech. Ačkoli jich nebylo moc, bylo to lepší než nic. Kromě toho taky chtěl v dimenzi zkusit zasadit semínka 1. řádu. I když dokázal snížit riziko u magických pilulek na 10%, pořád to byly pilulky nízké jakosti. Jejich účinek nebyl tak dobrý jako u magických pilulek střední nebo nejvyšší jakosti.

You XiaoMo odešel z Orchidejového pavilonu a podíval se na oblohu. Vážně měl pocit, že ten čas letěl, protože než se nadál, slunce mělo co nevidět zapadnout. Jelikož se s ostatními učedníky měl setkat až příští ráno, dneska v noci se o sebe musel postarat sám. Naštěstí mu v magické brašně pořád zbývalo přes 70 zlatých, takže nebude muset spát na ulici. Když teď kupoval magická semínka, zeptal se také, kde najde hostince.

Základním podnikáním na Západní ulici byly hostince. Lidé, co přišli do města He Ping nakupovat, jako třeba učedníci sekty TianXin zašli do Západní ulice, když tu museli strávit noc. Ale jaký hostinec si vybrali, záleželo na jejich osobních preferencích. Možná to byla jen jeho smůla, ale když prošel pár hostinců střední úrovně, bylo mu řečeno, že nemají žádná volná místa. Nejdřív ho to překvapilo. Hostince střední úrovně by obvykle měly mít dostupné pokoje. Později se dozvěděl, že jelikož bylo prvního v měsíci, byla to doba, kdy obchody s magickými pilulkami a magickými bylinami doplňovaly zásoby. Takže tohle období bylo ve městě He Ping vždycky nejrušnější.

You XiaoMo neměl na výběr a zamířil do největšího hostince, hostince Najia. Tento hostinec Najia mu obzvláště doporučil prodavač z Orchidejového pavilonu, protože ho vlastnil stejný člověk jako Orchidejový pavilon. Jelikož byl trochu dražší, nebyla to You XiaoMova první volba.

Jelikož teď byl čas večeře, lokál byl ze 70 až 80% plný. Číšníci nadšeně obsluhovali hosty. Celý hostinec byl prosycený parou a vůní z horkých pokrmů. Za pultem stál vedoucí, s vážnou tváří převracel počítadlem a počítal.

Když viděl You XiaoMoa vstoupit, jeho vrásčitá tvář se rozzářila úsměvem. „Vážený hoste, budete chtít pokoj nebo jste přišel na večeři?”

„Chtěl bych tu strávit noc,” odpověděl You XiaoMo.

Vedoucí zkontroloval knihu hostů a řekl: „Vážený hoste, máme už jenom dva pokoje první třídy. Ten je za pět zlatých, vyhovuje vám to?”

Omráčený You XiaoMo vyhrkl: „Nemohl byste mi účtovat trochu méně?”

Po těchto jeho slovech se za ním ozval smích. Lidé, co seděli blízko, museli slyšet, co řekl. S největší pravděpodobností to bylo poprvé, co někoho slyšeli smlouvat s vedoucím hostince, takže jim to přišlo velmi legrační.

Vedoucí rozpačitě odpověděl: „Vážený hoste, tohle je cena za naše pokoje, nemůžeme si účtovat o nic méně.”

You XiaoMovi bylo taky trochu trapně, protože to řekl jenom bezděky. Ale s prodavačem magických semínek nesmlouval, protože mu dal sadu semínek 1. řádu zdarma. Neměl by tady od zdejšího vedoucího dostat jídlo zdarma? You XiaoMo se vzmužil a předal mu 5 zlatých.

Sluha ho dovedl do pokoje. Než odešel, You XiaoMo ho požádal, aby mu donesl na pokoj večeři. Sluha ho nenechal čekat. Ani ne za časové údobí, kdy by člověk uvařil šálek čaje, přinesl jídlo. Vonělo, vypadalo a chutnalo skvěle. Vlastně to bylo mnohem lepší, než co jedl na Pozemské hoře. Později zjistil, že jídlo bylo započtené v ceně pokoje. Protože cena byla vysoká, i obsluha byla mnohem lepší než dole v lokále. Zdálo se, že měl také sluhu neustále k dispozici, dalo se to srovnávat s moderními pětihvězdičkovými hotely. Takže tuto pětihvězdičkovou službu, co neměl šanci zažít v moderní éře, teď požíval na kontinentu Long Xiang.

Když se dosyta najedl a napil, začal si urovnávat dnešní nákupy. Dřevěný nábytek a semínka přesunul do své kapky a pak zamknul dveře od pokoje a vešel do dimenze.

Pod modrou oblohou vyčistil kus půdy, co měla kolem třiceti metrů čtverečních. Navíc už vykonal nezbytné přípravy a půdu zoral. Teď už musel akorát rozhodit semínka a zalít je. To by mělo stačit.

Ale nezačal semínka okamžitě rozhazovat. Místo toho dal dřevěný nábytek na vhodné místo, než rozdělil semínka do jednotlivých zásuvek. Aby to bylo snazší, na každou zásuvku dal nálepku, jaký druh semínka byl uvnitř.

Jakmile měl všechno hotovo, bylo trochu po deváté. You XiaoMo odešel z dimenze a přetřel si břicho. Tu dřívější večeři už strávil, takže prostě vstal a odešel z místnosti. Měl v plánu najít si něco k jídlu.

Zrovna když udělal pár kroků ze svého pokoje, dveře vedlejšího pokoje se najednou otevřely. Ven vyšel člověk oděný v bílé róbě. Ta róba vypadala prostě, ale když se člověk podíval pořádně, bylo jasné, že byla ve skutečnosti vytříbená a luxusní. V porovnání s jeho nesmírně prostou zelenou róbou, co měl na sobě on, byla na úplně jiné úrovni. Když vzhlédl a spatřil tvář toho člověka, You XiaoMo se okamžitě zatvářil 囧.

Co to kruci? Proč tady kruci musel narazit na Lin Xiaa?

Ale ze všeho nejvíc ho trápilo, že Lin Xiao kráčel k němu. You XiaoMo si nemohl pomoct a v duchu zakoušel emoční konflikt. Měl by ho pozdravit? Ačkoli se formálně nesetkali, už na sebe několikrát narazili, takže bylo možné, že ho Lin Xiao poznal.

Když You XiaoMo viděl, že byl skoro před ním, jeho tělo instinktivně zareagovalo rychleji než jeho chaotická mysl. Jako kdyby naběhl do velmistra, napřímil se a zavolal: „Zdravím prvního seniora!” Chybělo mu jen to slovo velmistr, což naštěstí nevyhrkl.

Takhle řečeno, okamžitě udělal další 囧, protože se na něj druhá strana podívala překvapeně bez známek poznání. You XiaoMo měl najednou nutkání vrazit si silný políček. Tohle měl člověk za to, když si pouštěl pusu na špacír. Po tomhle incidentu si ho Lin Xiao bude určitě pamatovat.

Když se 'Lin Xiao' zotavil ze svého překvapení, mohl akorát nasadit něžný a vybraný úsměv a jak se na něj díval, řekl: „Takže jsi můj junior. Proč nejsi spolu s mistrem Mo Guem?”

Když You XiaoMo slyšel tahle slova, ten výraz hrůzy na jeho tváři by se dal přirovnat k člověku, co spatřil ducha. Tenhle člověk ve skutečnosti nebyl Lin Xiao, co?
--------------------------------------------

Hlavní stránka
Postavy a pojmy

<Předchozí>...<Následující>

Žádné komentáře:

Okomentovat