pondělí 21. ledna 2019

LMW - kapitola 24


Kapitola 24 – Obchod s dřevěným nábytkem


Když You XiaoMo odešel z obchodu s magickými pilulkami, vzal svých 440 zlatých do jiné ulice do obchodu, kde se prodával dřevěný nábytek. Když poprvé slyšel sumu, co mu pan vedoucí nabídl, byl velmi vzrušený. Přemýšlel, že by mu prodal i zbytek magických pilulek, co měl ve své magické brašně, ale trochu se bál prodat příliš mnoho najednou. Takže když to trochu promyslel, rozhodl si je schovat na další výlet z hory dolů. Ale to bude taky záležet na tom, kolik stála semínka magických bylin. Pokud mu nebude stačit 440 zlatých, bude se muset vrátit a prodat je všechny.

Obchod s dřevěným nábytkem prodával, jak jeho název napovídal, výrobky z topolového, mahagonového, březového a jiného dřeva. V celém městě He Ping byl jenom jeden obchod s nábytkem. Tento obchod byl obrovský, zabíral tři budovy a měl nápadný, velký štít, kterého si You XiaoMo okamžitě všiml.

Na výstavce tam měli spoustu zbrusu nových skříněk různých velikostí z topolového dřeva a lesklým nátěrem. V obchodě bylo pár prodavačů, ale všichni obsluhovali zákazníky. Ale You XiaoMo svýma bystrýma očima spatřil v rohu stát celkem osamělou postavu.

„Dong Jiu, je tu zákazník. Proč se mu rychle nezačneš věnovat?”

Než mohl otevřít pusu, prodavač, co mu byl nejblíže, zavolal na toho člověka přezíravým tónem. V jeho hlase bylo mírně znát opovržení a pohrdání. Člověk v rohu nadskočil, jako kdyby nečekal, že by na něj někdo zavolal. Když vzhlédl, You XiaoMo spatřil velmi mladou tvář. Na první pohled nevypadal starší než patnáct let. Spíš tak na dvanáct nebo třináct let a byl velmi útlý, jako kdyby trpěl podvýživou. Když se plaše usmál, na tváři se mu udělaly dva nezřetelné dolíčky.

Jak Dong Jiu došel k You XiaoMovi, promnul si ruce a váhavě se ho zeptal: „V-vážený zákazníku. Dobré ráno. Přišel jste si koupit dřevěný nábytek?”

Druhý prodavač si nečekaně odfrkl a tiše ho zesměšnil: „Přišel do obchodu s dřevěným nábytkem, samozřejmě že si chce koupit dřevěný nábytek. To mi říkáš, že sem přišel koupit magické pilulky?”

Dong Jiu zčervenal rozpaky. You XiaoMovi došlo, že bylo lepší to nijak nekomentovat, a ukázal na skříňky u pravé zdi.

„Kolik stojí tyhle?”

Dong Jiu na okamžik ztuhl. Tohle bylo pravděpodobně poprvé, kdy se člověk okamžitě zeptal na cenu, aniž by se ptal na kvalitu.

Vykoktal: „T-ty jsou ze dřeva nejvyšší jakosti a s výborně odvedenou prací. Takže jsou trochu dražší než ty venku. Malá je za jeden zlaťák a 50 stříbrných. Velká je za tři zlaťáky. Taky se dají vyrobit na zakázku.”

„Tak bych chtěl tu velkou. Ach, kolik máte hotových kusů?”

You XiaoMo propočítal cenu, jedna skřínka za tři zlaté nebylo moc. Mohl si dovolit jich pár koupit, aby měl kam uložit magické byliny a magické pilulky. Během tohoto výletu z hory dolů měl také v plánu koupit různé nezbytnosti. Neměl v plánu si je dát do pokoje, ale do své dimenze. Už se rozhodl, že až magické byliny, co tam nasází, dorostou, neuloží si je do magické brašny. Ačkoli byly magické brašny praktické, nebyly bezpečné. Kdyby ji ztratil nebo by na ni někdo přišel, nemohl si ani představit, jaké by to mělo následky.

„Ach, správně, máte kompletní sady dřevěného nábytku?” You XiaoMo se otočil, aby se zeptal, když mu to vytanulo na mysli.

Dong Jiu za celý svůj život nepotkal nikoho tak přímého. I kdyby tady nějaký takový člověk byl, vyfoukli by mu ho ostatní prodavači. Navíc on neuměl tak dobře reagovat a nebyl tak výřečný jako ostatní, takže měl vždycky nejmenší měsíční prodeje. Díky tomuto setkání měl pocit, jako kdyby snil.

„Vážený zákazníku, nebylo by lepší, kdybyste mi vyjmenoval věci, co si přejete koupit? Já to pak zkontroluju a řeknu vám, co nemáme. Co myslíte?” zeptal se Dong Jiu opatrně.

„Tak to nechám na vás.” You XiaoMo se usmál a přikývl.

Pak vyjmenoval všechen nábytek, co k tomu chtěl přidat. Zjistil, že tento chlapec jménem Dong Jiu měl vlastně celkem dobrou paměť. Stačilo mu to slyšet jenom jednou a dokázal mu to zopakovat bez jediné chyby. Naštěstí měli všechno, co chtěl, skladem. You XiaoMo si koupil tolik věcí, že dohromady zaplatil 20 zlatých.

Jelikož to na obchod s nábytkem byla značná suma, přilákalo to pozornost vedoucího. Když viděl, že Dong Jiu nalákal tak velkého zákazníka, usmíval se od ucha k uchu. Pak spojil síly s Dong Jiuem, aby nanosil všechny věci, co You XiaoMo chtěl. Jelikož měl You XiaoMo magickou brašnu, jakmile to všechno roztřídili, prostě to přímo dali do brašny. Takhle to bylo mnohem méně problematické než to všechno přesouvat. Pak vedoucí spočítal celkovou sumu – celkem 26 zlatých. You XiaoMo měl peníze a všechno, co kupoval, bylo nezbytné, takže ho nebolelo, že tak utrácel. Přece jenom teď měl zdroj příjmu.

Když You XiaoMo odešel z obchodu s dřevěným nábytkem, nevěděl, jaké štěstí jeho zjevení Dong Jiuovi přineslo. Prodavač, co se těchto peněz tak vesele vzdal a dal tuto příležitost Dong Jiuovi, byl tak naštvaný, že si skoro rozdrtil zuby. Viděl, že You XiaoMo byl prostě oděný, a tak předpokládal, že si toho moc nekoupí. Dong Jiu měl náhodou volno, a tak mu tohoto zákazníka nechal, jen aby mohl sledovat, jak se ztrapní. Nikdy ho nenapadlo, že se z toho muže vyklube takový velký zákazník. Bohužel se ani neměl jak Dong Jiuovi pomstít, protože ho teď vedoucí viděl v novém světle.

A v té samé chvíli si Lin Xiao procházel krizí mezi životem a smrtí.
--------------------------------------------

~ V příští kapitole se konečně objeví druhý hlavní hrdina ^_^ ~

Hlavní stránka
Postavy a pojmy

<Předchozí>...<Následující>

1 komentář: