sobota 25. září 2021

FOD - kapitola 24


Kapitola 24


Otec Shen a jeho syn se domů nevrátili bez následků za to, že si koupili testové otázky. Shen YiBin dostal od císaře ultimátum— až vyšetřování skončí, musí se účastnit nového palácového testu. Pokud se nestane šampionem, nebude moct v budoucnu získat pozici úředníka.

Tohle ukazovalo, jak moc císař Tian Chen od Shen YiBina čekal. Pokud se vážně stane šampionem, bude mít zajištěnou budoucnost.

Matka Shen svého syna několikrát obkroužila a vesele řekla: „Věděla jsem, že je můj syn nejinteligentnější na světě. Od dětství byl tak chytrý.”

Otec Shen byl pyšný, že byl jeho syn tak chytrý, ale také trochu naštvaný. Myslel si, že jeho syn je zraněný Zhongyoung, ale ve skutečnosti to naschvál skrýval. Jen si vzpomněl na těch posledních pár dní a mísil se v něm hněv a radost. (Pozn.: No, tak jako tohle se špatně vysvětluje. Jednoduše řečeno je Zhongyoung v tomto kontextu doktrína konfuciánství. Něco jako modelový vzor. Kdo chce vědět víc, ať se poptá strýčka Googla.)

„YiBine, přemýšlel jsem o tom a myslím, že máš pravdu. Sedmý princ je až příliš nespravedlivý. Jelikož už tvoji sestru nemiluje, přesuneme svou přízeň k jinému princi.” Otec Shen se probíral svým vousem a povzdechl si.

„Ale pokud sedmému princi nepomůžeme, nebude postavení Qiao Dan ještě horší?” Matka Shen měla zarudlé oči.

„Matko, mysli na budoucnost. Dokud rod Shenů nepadne, sedmý princ se neodváží spiknout proti sestře. Navíc jsem slyšel, že sedmý princ teď rozmazluje jenom konkubínu Xie. Ostatní ženy bere jako vzduch. Pokud podpoříme sedmého prince, výhody nesklidí moje sestra, ale ta rozmazlovaná Xie. Takže proč bychom měli dělat něco tak nevděčného?” Zhou YunSheng poplácal svou matku po zádech.

Matka Shen pomyslela na ty nedávné události. Byla pravda, že sedmý princ jim odmítl pomoc a dokonce odvolal a uvěznil její dceru. Vážně se k rodu Shenů choval jako ke špíně, takže už nebyla proti.




Protože císařští eunuchové ukradli testové otázky, císař TianChen se vrhl do čistky vnitřního dvora. Zarazil veškerý tok informací z paláce, takže sedmý princ vlastně stále nevěděl, že ta mistrovská daňová strategie vlastně vzešla z pera nevědomého Shen YiBina.

Xie Yurou byla znovuzrozená. Chytře se seznámila s ministry, co v jejím minulém životě podporovali sedmého prince. A jedním z nich byl mistr, co sepsal výjimečné odpovědi na minulý test, jménem Lin WenJie.

Když se dozvěděla, že na císaře udělala ta úžasná strategie dojem a pátral po celém Pekingu po jejím autorovi, zmínila se sedmému princi o Lin WenJieovi. Řekla jenom, že náhodou našla chytrého mistra stratéga a pobídla sedmého prince, aby jej kontaktoval.

Sedmý princ chtěl svého otce potěšit, ale také chtěl najmout nový talent, a tak Lin WenJiea osobně vyhledal.

Lin WenJie byl syn konkubíny, kterého utlačovala zákonná manželka. Chtěl se toho testu zúčastnit, ale zákonná manželka jeho otce mu nebyla ochotná najít ručitele. A také služebnictvu nakázala, aby spálili jeho mnohé úřední dopisy, aby se nemohl vymanit z jejího nátlaku.

Měl těžký život a musel psát poezii, aby si vydělal peníze. Ale časem se v okolí proslavil. Jak se blížilo období testu, hrnuli se k němu lidé, aby jim napsal odpověď na otázku „úprava nájmu”. Opakovaně mu říkali, aby o svém díle nemluvil a aby v budoucnu nepsal ten samý článek. Motivovali jej k tomu i platbou. Ale Lin WenJie byl chytrý a brzy ho napadlo, že této příležitosti využije. A tak se pár dní oddal studiu a napsal úžasný článek a poté ten článek prodal co možná největšímu počtu lidí. Udělal to, aby celou situaci vyhrotil a aby si ho císař TianChen všiml.

A tak když k němu přišel sedmý princ, byl už ve své nejlepší róbě a uvítal ho.

Sedmý princ si s ním dlouho povídal. Měl pocit, že byl vážně výjimečný, a tak mu vysvětlil celou situaci. Lin WenJieův článek se rozšířil mezi účastníky testu a pak se rozšířil po dvoře. Ale císař TianChen si obezřetně vzal Zhou YunShengův článek a řekl zkoušejícím, aby ten článek nijak nešířili. Tím se mělo zabránit, aby na tom nevydělali lidé s vedlejšími úmysly. A tak sedmý princ věděl akorát o Lin WenJieově strategii. Nevěděl, že se při testu objevila ještě jedna mnohem lepší strategie.

Když se Lin WenJie doslechl, že dva lidé měli stejný článek, předstíral strach. „Tu původní úpravu nájmu jsem vlastně napsal tady, mé skromné já nic nevědělo, zasloužím si smrt!”

Sedmý princ ho rychle zvedl a vysvětlil mu, že ho jeho otec neobviňoval. Ale že ho vlastně hledá, aby mohl sloužit u dvora. Lin WenJie byl v duchu v extázi, ale několikrát předstíral odmítnutí, než ho sedmý princ „přemluvil”, aby u dvora pracoval.

Císař TianChen ve vládní síni se na Lin WenJiea akorát podíval prázdným pohledem. Když se Lin WenJie potil tak moc, že to bylo jako vodopád, začal: „Jelikož říkáš, že jsi ten článek napsal ty, můžeš mi ho odrecitovat?”

Lin WenJie se zklidnil a odrecitoval článek.

Chladný výraz císaře TianChena se proměnil na opovržení a pak trochu lítosti. Kdyby nebylo Zhou YunShenga, vybral by jako vítěze Lin WenJiea. Ale také byl velmi zvědavý, kdo napsal ten druhý článek. Dokonce měl v plánu ho najít a pokud by měl dobrou povahu, zaměstnat jej. Ale tento člověk se doslechl, že v paláci měli výjimečný článek, a přiběhl sem, aby si nárokoval jeho autorství. Každý viděl, že měl velmi praktické nitro a velkou hrdost. V porovnání s nenuceným a přirozeným Shen YiBinem byl prostě nevzhledný.

„To stačí, tento článek je dobrý, ale ne tak dobrý, aby na mě zapůsobil. Dobře ses učil, ale nenárokuj si úspěch tak rychle.” Císař TianChen zvedl článek, co byl opotřebený častým čtením, a předal ho nedalekému eunuchovi. „Podívej se na tohle a pouč se, proč jsi prohrál.”

Lin WenJie věděl, že se přepočítal. Bojoval se svým strachem, aby si ten článek přečetl. A po chvilce zbledl.

„Sedmý princi, taky se podívej.” Císař TianChen mávl svým rukávem.

Sedmý princ se dle jeho slov zařídil a když si to přečetl, byl celý v šoku.

„Nemůžu tomu uvěřit. Taková ladnost a elegance, tak význačné. Mohu se zeptat, který učený učenec to napsal?” uctíval sedmý princ.

„Nebyl to tvůj švagr?” Císař TianChen se zasmál a řekl: „Chtěl víc času na zábavu, a tak se vlastně před úředníkem Shenem choval pár let bláhově. Kdybychom ho nezahnali do zoufalé situace, kdo ví, jak dlouho by zůstal skrytý.”

Sedmému princi intenzivně přeskočilo srdce, omráčilo ho to a stál před trůnem celý ztuhlý.

Císař TianChen byl příliš líný na to, aby to vysvětloval, a odkráčel. „Jsem unavený, můžeš odejít. Až se oba zklidníme, nezapomeň, že jsou vždycky lepší lidé a za obzorem nový obzor.”

Lin WenJieovi byla hanba, opakovaně se ukláněl směrem k zádům odcházejícího císaře. Sedmý princ ho poslal domů, už ho nezajímalo, jak ho najmout. Jak seděl v kočáře, obezřetně si tu strategii vybavil.

Takový nádherný článek sepsal Shen YiBin, to vážně nečekal. Ale jeho otec byl moudrý a odhodlaný nacházet talenty. Pokud řekl, že to napsal on, pak to byla pravda.

Pomyslel na tu trapnou situaci, ke které zrovna došlo kvůli jeho touze, aby ho otec pochválil; pomyslel na otcovu úctu vůči Shen YiBinovi. Pak pomyslel na své chladné chování vůči Shen QiaoDan a celému rodu Shen. Teď už ho Shenové rozhodně vyhnali ze svého srdce. Sedmému princi zrudly tváře, jako kdyby mu někdo nafackoval. Dokonce pociťoval i tupou bolest.

Shen YiBin rozhodně získá vysoké postavení a i Shen Huiovo postavení se velmi zlepší. Ztratit podporu Shen YiBina a jeho otce bylo jako přijít o pravou paži. Sedmý princ toho nepřekonatelně litoval. Pak si vzpomněl, že jeho vlastní Xie Yurou ho svedla k tomu, aby je nenáviděl. Když se vrátil do svého paláce, byl na ni rozzlobený.

Xie Yurou si myslela, že se stala svědkem zničení Shen Huiovy kariéry, ale nečekaně se objevil Shen YiBin a byl dokonce ještě schopnější než Shen Hui. Xie Yurou si obezřetně vybavila Shen YiBina ve svém minulém životě. V jejích vzpomínkách to byl skutečný hejsek, neviděla v něm ani nejmenší nadání ke studiu.

Shen YiBin byl hejsek, zatímco Shen Hui měl své postavení. Přirozeně se s radostí bavil. V tomto životě jeho rodinu téměř vnutila ke zkáze, také ho zahnala do kouta a potrestali ho. Její počínání vedlo k této změně? Nezpůsobí potom její vměšování v budoucnu další změny? Dokáže sedmý princ bez podpory rodu Shenů vůbec úspěšně nastoupit na trůn?

Jak o tom Xie Yurou přemýšlela, kvůli té nejistotě zpanikařila. Proklínala se, že jednala příliš zbrkle. Vlastně zvedla kámen a hodila si ho na vlastní nohu. Ale pak si vzpomněla, že když měl princ jejich plnou podporu, opustil ji. Když by mu dala větší podporu, i v tomto životě by to vedlo k jejímu sebezničení, a tak se uklidnila.




Konečně se přišlo na zdroj úniku testových otázek a vyhnali hodně úředníků Korunního prince. Císař také před dvorem vážně pokáral samotného prince a princ ztratil svou důstojnost.

Po dvou dnech císař TianChen vydal císařský edikt, aby se znovu pořádaly zkoušky.

Zhou YunSheng přímočaře prošel předběžnými testy a hladce se kvalifikoval k palácovému testu. I tentokrát bylo téma testu velmi prosté, jenom dvě slova – záležitosti zemědělství. Obsah byl ucelený, koncept abstraktní. Kvůli obtížnosti této otázky se mnoho studentů zamračilo. Dlouho se neodvažovali začít psát.

Zhou YunSheng na okamžik zavřel oči a když je znovu otevřel, psal jako divý: čtyři kasty lidí... lidé na venkově také... …je člověk a ne úředník, na úřednících nezáleží... podnikatelé... v jiných zemích to je jiné... moc mají staří rolníci a zemědělství... a slova a skutky... dělníci a chytrý mluvčí... podnikání a podnikatelská řeč...

Vzdal se průměrných poznámek typu „šlechta versus prostí kupci” a napsal ucelený výklad přispívání různých druhů lidí ke společenskému pokroku, obzvláště pak rozvoj obchodu a jakou hlavní roli v zemi hrál. Nijak se nebrzdil.

Většina článků psaných u císařských zkoušek byla vyvážená, autoři preferovali mír a nebyli ochotní císaře vyprovokovat. Ale Zhou YunShengova analýza pomocí 007 zdůvodnila, proč bylo třeba reformy nynějšího daňového systému. Také předpovídal zrušení zákazu vyplutí na moře a uvítání cizozemského obchodu. Tento článek nedloubal císaře do bolavých míst, ale poškrábal ho, kde bylo třeba.

A opravdu, když císař zašel k jeho stolku, stačilo mu vidět jenom první dvě řádky, aby měl zrak přikovaný k listu papíru. Přečetl to celé a pak vlastně zatleskal.

Všichni studenti vzhlédli. Už vyzjistili, kdo byl šampionem této části.

Palácový test skončil a císař TianChen se nemohl dočkat, až si předvolá Zhou YunShenga. Debatovali ve vládní síni, dokud se nesetmělo. Pak ho císař nechal zdráhavě odejít.

Za tři dny vydali dekret: Shen YiBin se stal zlatým učencem a byla mu udělena pozice v Císařské akademii. Byl to jeho první krok v kariéře, a přesto se stal ministrem, co měl blízko k císaři. A to mu bylo jenom sedmnáct. Pokud všechno půjde několik let hladce, stane se jednoho dne součástí vlády.

Dneska se Shen YiBin stal nejdiskutovanější osobou v Pekingu. Dveřmi rodu Shenů neustále proudili lidé, co se jim snažili vlichotit a navrhnout sňatek.

Zhou YunSheng jako výmluvu, aby to mohl odsunout, použil „nejdřív kariéra a pak rodina”. Otec Shen a matka Shen nemohli s jeho zdůvodněním nesouhlasit a přirozeně mu dovolili dělat si, co chce.




Rezidence sedmého prince.

Sedmý princ se díval na seznam darů pro Shen QiaoDan. Měl pocit, že to je špatně, a tak to navýšil o 30% a vřele začal: „Poté, co YiBin nastoupí na Akademii, nebude snadné s ním komunikovat. Jsi jeho sestra, měla bys mu poslat víc věcí.”

„Tato konkubína ví, půjdu se podívat do pokladnice.” Shen QiaoDan se sladce zasmála, ale už k sedmému princi necítila ani půlku dřívější dobré vůle. Už věděla, že ji nadrogovali a znemožnili počít. Už dávno pozbyla vůli bojovat o místo favoritky. Ale dokud bude její rodina vlivná, její postavení v paláci bude neotřesitelné. Než aby se snažila potěšit sedmého prince, bude se co možná nejvíce snažit navýšit bratrovy pocity k ní. Jelikož její rodina byla všechno, na co se mohla spolehnout.

Shen QiaoDan vyšla z hlavní síně a setkala se s Xie Yurou, co vypadala k smrti unaveně. Nemohla si pomoct a opovržlivě se usmála. Co zmůžeš, i když jsi favoritka? Dokud rod Shenů nepadne, nemůžeš mě překonat! Všechny ty tvoje minulé intriky ti dřív nebo později splatím!
----------------------------------------

~ Chudinka Xie Yurou, myslela si, že si pomáhá, a přitom si vykopala vlastní hrob. Jen tak dál, ještě je třeba vydlabat rakvičku a zatlouct pár hřebíčků. A pak si může rovnou lehnout a nechat se zahrabat. Ušetřilo by to spoustu trápení, byť si s ní ZYS určitě poradí... ~ 


3 komentáře:

  1. Děkuji, děkuji! Tenhle román je lepší a lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. No pořád je můj favorit císař 😁😇.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A moc děkuji za překlad této novely. Je fakt perfektní ✌️😁

      Vymazat