čtvrtek 29. dubna 2021

LMW - kapitola 272


Kapitola 272 – Být klamán


Druhého dne se You XiaoMo probudil brzy. Ačkoli stále musel jít za tím staříkem, nezapomněl na svůj denní úkol: výrobu pilulek.

Poté, co vyrobil dnešní várku, rovnou dal všechny pilulky Ling Xiaovi, co akorát lelkoval. Pro mága 5. řádu byla hračka vyrábět pilulky 4. řádu, takže to zvládl rychle.

Poté odešel za staříkem, ale když se dostal do jeho rezidence, neviděl toho člověka, co tam byl včera, a tak prostě šel rovnou do staříkovy komnaty. Staříkova komnata se nacházela za Výrobnou pilulek, ale nemusel čekat, až jeho mistr vyjde, protože už ho viděl nedaleko. Na políčku s magickými bylinami dřepěl člověk. Podle zad to vypadalo na toho hamižného staříka.

You XiaoMo zlehka našlapoval k němu, pak natáhl krk a viděl, že stařík obstarával byliny. Opatrně otevřel pusu: „Mistře, je tu dneska nějaká práce?”

Stařík otočil hlavou a jak ho spatřil, rozlil se mu po tváři bezstarostný úsměv. „Tu Er, přišel jsi.”

You XiaoMo neměl slov. Tento tón, tento úsměv, tohle mu přišlo jako ta první osobnost. Ale nemohl být ledabylý, kdo mohl vědět, jestli to nebyla ta druhá osobnost, co se ho akorát snažila oklamat. „Mistře, jak se dneska cítíš?”

„Není to špatné!” Stařík přikývl. „Pojď mi pomoct s plením.”

Jak to You XiaoMo zaslechl, vydechl si úlevou. Vypadalo to, že dneska to byla ta první osobnost.

Jak si You XiaoMo dřepl a podíval se na záhonek plný plevele, vzpomněl si, že na magickém políčku v jeho dimenzi se také občas objevil plevel, ale nikdy tolik. Možná to bylo kvůli jiné lokaci, a tak on sám nikdy nemusel trávit tolik času plením.

Za hodinu konečně vytrhal veškerý plevel. A když vstal, už toho staříka nikde neviděl.

You XiaoMo přešel k jezírku, aby si umyl ruce, a také si z oděvu ometl hlínu a trávu. Ale když se narovnal, zpoza zad se mu nečekaně ozval známý řev.

„You XiaoMo, ty hlupáku, jak dlouho ti bude trvat, než si umyješ ruce!”

Plop—

Po tom staříkově naštvaném řevu následoval zvuk, jak You XiaoMo šokem spadl do vody. Poklid jezírka narušilo, jak se voda rozstříkla do všech stran, zatímco se tam You XiaoMo topil.

Za minutu se You XiaoMo pomalu vynořil.

Byl mokrý jako myš a podíval se na staříka, co stál nedaleko a na tváři se mu zračila domýšlivá radost nad jeho neštěstím. Když You XiaoMo spatřil ten otravný výraz, byl si naprosto jistý, že tento stařík ho očividně klamal.

„Hlupáku, proč tam pořád jen tak stojíš a nejdeš rychle sem. Ani takovou maličkost nedokážeš zvládnout a to chceš být učedníkem tohoto Duan QiTiana. I když ty sám to příkoří necítíš, já ho cítím za tebe!” Ten stařík hrdě a arogantně stál na břehu jezírka a sledoval ho.

You XiaoMo vylezl z jezírka a tělo měl od hlavy až k patě promočené.

Stařík se prostě nedokázal dívat, jak špatně si vedl, a tak mu prostě ledabyle rozkázal: „Jdi se převléct. A pak jdi do Výrobny pilulek a urovnej byliny na policích.”

You XiaoMo se na chvilku zarazil. Ty chamtivý staříku, jednoho dne mi za to zaplatíš.

Poté, co se převlékl do suchého, šel do Výrobny pilulek. Tohle bylo podruhé, co viděl ten kotel uvnitř, a okamžitě si vzpomněl na to, jak stařík včera vyráběl pilulky. Kvůli té jeho technice ho vážně svrbělo. A byl to také důvod, proč toho staříka toleroval.

Kdyby nebylo jeho cíle, věřil, že by nikdo nedokázal vystát tu druhou osobnost. Tak extrémně příšerná osobnost. Aby ho oklamal, dokonce předstíral, že byl první osobnost. Ale jednu věc nechápal, proč měla tato druhá osobnost kontrolu dva dny po sobě. Musela se splnit nějaká zvláštní podmínka, aby se ukázala ta první osobnost?

You XiaoMo přemýšlel, zatímco rovnal byliny. Ale nakonec to stejně nevymyslel, přece jenom se s tím staříkem moc nevídal.

Stařík nečekal, až s prací skončí, a znovu se ukázal. Když viděl, že ještě stále rovnal byliny, zachmuřil se. „Co jsi hlupák? Dokonce i rovnání bylin ti trvá takhle dlouho!”

You XiaoMo: „...”

Dobrý bože, to ho dokázal vinit i z tohohle?

To nemohla být pravda!

Zatraceně, kdyby ty byliny byly všechny středního řádu, byl si jistý, že by jich většinu dokázal rozpoznat. Ale v té hromadě bylin byly vždycky přimíchané jeden nebo dva stonky bylin vysokého řádu. A navíc některé magické byliny vypadaly téměř stejně. Kdyby je pečlivě neidentifikoval, snadno by se spletl!

A navíc to nebylo tak, že je roztřídil a pak je hodil na tu samou hromadu. Musel je uložit do nefritových zásuvek na druhé straně místnosti. Každá zásuvka byla označená názvem byliny. Slova rozeznával, ale nevěděl, která bylina patřila do které zásuvky.

You XiaoMo v klidu řekl: „Mistře, je tu pár bylin 6. a 7. řádu, co neznám.”

Stařík na něj shlédl a vyhuboval mu: „Vážně jsi prvák s nejvyšším potenciálem? Dokonce i Teng ZiXin by to zvládla lépe.”

You XiaoMo: „...”

Když stařík viděl, že You XiaoMo neměl slov, věděl, že uhodil hřebík na hlavičku, a tak se nad ním smiloval. „Od teď jdi každý den na dvě hodiny do studovny. Je tam spoustu ilustrovaných příruček o magických bylinách. Pokud si to nedokážeš během měsíce všechno nastudovat, pak ať tě ani nenapadne rozhlašovat, že jsi můj učedník.” Když to dořekl, odešel.

Sire, ty jsi mě prostě nikdy ani neviděl jako svého učedníka, proklínal ho You XiaoMo.

Ale nemohl říct, že to pro něj nebylo velké příjemné překvapení. Na tu staříkovu studovnu měl spadeno už dávno.

Když tam šel včera uklidit, zjistil, že tam bylo mnohem více knih než v knihovně sekty TianXin. Díky tomu staříkově svolení měl takovou radost, že si přál, aby v té studovně mohl spát.

Ve staříkově studovně bylo spoustu sbírek. Dokonce tam byly i cenné poklady. Pokud člověk neměl jeho svolení, když by tam vtrhl, akademie by mu napařila velkou pokutu.

Ale You XiaoMo dostal svolení a teď se tam mohl snadno dostat pomocí své karty.

Jako první mu do oka padlo něco, co vypadalo jako sloup. Bylo to vysoké a velké a plné knih a polic. Toto se dalo pokládat za jeden z hlavních přínosů studovny. Smutné ovšem bylo, že abyste se dostali ke knihám nahoře, museli jste vylézt po žebříku. A to bylo celkem otravné.

Když You XiaoMo včera uklízel ve studovně, zjistil ještě něco.

Stařík nechal svého předešlého pomocníka tady uklidit a seřadit knihy podle řádu. Ale nebylo to to obvyklé od nejnižšího po nejvyšší, ale naopak. Což znamenalo, že na policích úplně nahoře byl nízký řád. Možná to bylo tím, že ten stařík byl ve vysokém levelu.

Tohle bylo jasně na to, aby to podráždilo všechny kromě majitele.

You XiaoMo nebyl dost vysoký a neměl na výběr a musel vystoupat na dřevěný žebřík, aby si našel ilustrovanou příručku magických bylin. Naštěstí musel vylézt jenom jednou, aby našel přesně to, co hledal. Ty dvě encyklopedie magických bylin byly značně tlusté, musel si je snést na dvakrát a ještě u toho málem spadl.

Jak You XiaoMo v ruce držel encyklopedii magických bylin 6. řádu, zhluboka se nadechl.

Nebylo divu, že mu ten stařík dal měsíc času. Zapamatovat si tak tlustou encyklopedii byla celkem výzva.

Ale bez ohledu na to, jak to bude těžké, stejně se chtěl učit, protože nechtěl, aby ho stařík příště srovnával s Teng ZiXin. To mu stačilo jednou a chtělo se mu z toho zvracet.

Jak You XiaoMo tu encyklopedii otevřel, rozzářily se mu oči. Tohle byla ta nejucelenější encyklopedie, co kdy četl. Každá uvedená bylina měla velmi podrobný popis, bylo to ještě specifičtější než v těch knihách v knihovně sekty TianXin. A u některých těch bylin byly také ručně psané poznámky, které musel napsat ten stařík. A ani nemluvě o tom, že v ní bylo spoustu druhů bylin.

You XiaoMo se ještě nedostal do akademické knihovny, ale měl za to, že knihy tam nebudou tak ucelené jako ty tady.

You XiaoMo začal jako houba nasávat znalosti v encyklopedii. Něco z toho už věděl, ale stejně si to ještě jednou zopakoval.

Dvě hodiny uplynuly a You XiaoMo neměl nikdy pocit, že by čas letěl tak rychle.

You XiaoMo zavřel encyklopedii a byl tak nějak nespokojený. Zrovna když chtěl tu encyklopedii dát na místo, najednou zvenčí zaslechl staříkův řev. Pak se ozval ještě další a You XiaoMo téměř spadl z žebříku.

„You XiaoMo, až skončíš se čtením, radši bys měl pohnout kostrou a jít sem.”

Ten mizerný stařík by měl vážně napravit tu svou povahu! Pokud ho bude takhle dál děsit každý den, vážně se bál, že z toho šoku jednou zešílí. Pak knihy vrátil a okamžitě odešel ze studovny.

Stařík momentálně vyráběl pilulky. Stejně jako posledně stál před kotlem, ale tentokrát You XiaoMo cítil, jak staříkova duševní moc zaplavovala místnost. Stařík mu řekl, aby do kotle hodil byliny, a viděl, že tentokrát používal samé byliny 4. řádu. Od každého druhu byliny měl navíc deset stonků. To chtěl vyrábět deset pilulek naráz?

Navzdory svým pochybám You XiaoMo do kotle hodil všechny byliny.

Stařík řekl: „Použij svou duši a sleduj proces výroby.”

You XiaoMo nakrčil čelo, použít svou duši ke sledování? Opatrně se zeptal: „Mistře, to myslíš duševní moc?”

Stařík najednou otevřel oči a zahlížel na něj. „Co jsi hlupák? Že nevíš ani tohle!”

You XiaoMo: „...”

Ačkoli to jeho kárání bylo navenek drsné, stejně mu to vysvětlil.

Řekl mu, že tím myslel duševní vnímání. Že to bylo něco mírně jiného než duševní moc. Duševní vnímání byla neviditelná existence, přesněji řečeno to byl stav. Bez ohledu na to, jak moc člověk trénoval, duševní vnímání nikdy nenabylo žádné podoby. Takže z pohledu mága bylo duševní vnímání něco, na co natrefil jen štěstím. Nemohl po tom pátrat. Jelikož to byl druh příležitosti, pokud člověk neměl moc velkou smůlu, možná tím dokázal pochopit, co ostatní nemohli.

Co kruci bylo duševní vnímání? You XiaoMo tomu staříkovi v duchu ukázal prostředníček.
--------------------------------------------

~ Haha, tak jedna osobnost umí předstírat, že je ta druhá! Ovšem i když je to taková "nepříjemná" osobnost, pořád je jako mistr lepší než YXM první mistr (Kong Wen). 


4 komentáře:

  1. Děkuji za další kapitolku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No mistr používá něco jako cukr a bič - vynadám ti a pak tě pošlu studovat, seřvu tě a pak ti to vysvětlím.
    Mox děkuji za další díl. Vypadá to, že tenhle mistr jej něco naučí.

    OdpovědětVymazat
  3. Super jak6se řeklo lepší než ten první. Uvdime co se z toho vyklube. Děkuji za překlad. Stále mě to baví. 🤩💞😜

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji! Tenhle mistr je opravdový unikát😂

    OdpovědětVymazat