čtvrtek 3. září 2020

LMW - kapitola 207


Kapitola 207 – Transportační kruh


Za dva dny se jejich vůz konečně dostal k městu Naye.

Město Naye se nacházelo na vysokém svahu a bylo proslavené svou nádhernou scenérií. Nahoře na tom vysokém srázu byl transportační kruh; povídalo se, že každou noc tu nebe bylo pokryté třpytivými hvězdami, co se třpytily a leskly v temné noci různými barvami. Bylo to nesmírně nádherné, jako kdyby to pokrývalo celé město Naye.

Povídalo se, že každý rok jen kvůli tomuto přicházelo do města Naye mnoho párů. A pokud se ty hvězdy staly svědkem vaší lásky, bude věčně požehnána. Bez ohledu na to, jestli byla tahle zkazka pravdivá, byla tato ohromující scenérie skutečná.

Než se You XiaoMo a Ling Xiao dostali do města Naye, slunce už vrhlo své plamenně rudé paprsky do oblak. Půlka už se vnořila za obzor a sluneční paprsky dopadaly na bránu města Naye, takže byla jasně rudá.

Ačkoli mělo slunce co nevidět zapadnout, proud lidí, co chodili z a do města, byla stále silný a vytrvalý.

Jak vystoupili z vozu, Ling Xiao odehnal Koně běsnícího ohně a pak vzal You XiaoMoa do města.

Ačkoli město Naye stálo na vysokém srázu, všude kolem byla slavná místa.

Na severní straně města byla nekonečná Velká poušť. To byla širá a velmi nebezpečná oblast, protože byla domovem mnoho zvířat nízkého řádu. Člověk tam mohl kdykoli narazit na smečku. A nedalo se tomu nijak bránit, neboť se neustále skrývali pod pískem.

Na jihu byly velké pláně, co byly také plné zvířat nízkého řádu. Ale protože neměli tak velkou sílu, bylo méně pravděpodobné, že by zůstávali ve skupinách. Tato oblast nebyla tak nebezpečná. Pokud se shromáždilo tucet lidí, mohli bezpečně projít planinami.

Na západ bylo moře se spoustou démonických mořských zvířat nízkého řádu. A nakonec na východ byl horský, velmi rozeklaný terén. Celou tu oblast rozdělovalo velké horské pohoří a vytvářel tak z této oblasti největší kaňon na kontinentu LongXiang. Ten kaňon byl velmi široký a celý rok se nad ním vznášel bílý opar; někteří říkali, že tato mlha mohla kultivátory velmi silně ovlivnit, takže se nikdo nikdy neodvážil nad kaňonem přeletět.

A proto se mnoho lidí rozhodlo odejít transportačním kruhem a ne vlastním letem.

You XiaoMo dal strážnému u brány deset zlatých, než vešli.

Když prošli branou, You XiaoMo byl trochu nespokojený. Odfrkl si a řekl: „Město Naye vážně ví, jak krást peníze, ha! Pět zlatých za osobu jako vstupné, ještě horší než 3 zlaťáky ve městě HunJi.”

Jak Ling Xiao poslouchal jeho stížnosti, zasmál se. „Město Naye je přece jenom město s největším transportačním kruhem. Kdyby se město zřeklo takové příležitosti vydělat si velké kapesné, bylo by to až příliš hloupé.”

You XiaoMo pokrčil rameny; fajn, kdyby byl pánem města, pravděpodobně by udělal to samé, neboť nespočet kultivátorů chtělo odejít z jihu právě pomocí tohoto transportačního kruhu. Proč měl pocit, jako kdyby to byl vztah mezi násilníkem a zneužívaným?

„Takže kam bychom měli jít teď?” You XiaoMo se otočil na Ling Xiaa.

Ling Xiao si promnul bradu. „Nejdřív pojďme k transportačnímu systému, abychom zjistili, kdy budeme odcházet. A pak naplánujeme něco na později.”

You XiaoMo o tom rychle popřemýšlel a pak přikývl.

Najednou se objevil starý muž; už nějakou dobu se o ně zajímal a jak se na ně pěkně usmál, měl tvář plnou vrásek. „Hola, synku, zdá se, že chceš jít do transportační zóny?”

You XiaoMo se po něm překvapeně podíval; ten člověk, co na ně promluvil, byl starý muž v plátěném oblečení. Vypadal celkem čistě a zdálo se, že byl v pokročilém věku, ale měl celkem mrštný krok. You XiaoMo se ho zeptal: „Jak jsi to věděl?”

Ten malý starý muž viděl, že se nenaštval, a okamžitě řekl: „Žiju ve městě Naye téměř padesát let a vaše tváře mi jsou neznámé. Cizí lidé sem chodí buď kvůli hvězdné obloze, nebo kvůli transportačnímu kruhu. Jelikož vy dva nejste pár, pak je to určitě to druhé.”

Když You XiaoMo zaslechl to slovo „pár”, potají se podíval na Ling Xiaa; připomnělo mu to, že by se jejich vztah dal v určitém pohledu považovat za vztah milenců – to, co bylo třeba udělat, už se přece jen udělalo.

Ling Xiao si byl jeho pohledu vědom. Otočil hlavu a mrkl na něj, což You XiaoMoa polekalo a rychle odvrátil zrak. Ling Xiao se usmál a zeptal se: „Máš informace o transportačním kruhu?”

Stařec byl celý šťastný a sebevědomě si zabušil do hrudi a řekl: „Samozřejmě, tenhle malý stařec se za to může zaručit. Kromě hlídačů v transportační zóně ve městě Naye není nikoho, kdo by lépe znal situaci ohledně transportačního kruhu; pokud se chcete něco dozvědět, jen se zeptejte. Odpovím, co vím.”

Úkolem transportačního kruhu byla transportace, to bylo celé. Vážně na tom nebylo nic jiného.

Ale transportační kruhy ve městě Naye byly jiné. Pokud člověk nechápal zdejší situaci, hlídači u transportačních kruhů ho mohli snadno oklamat.

Všechny transportační kruhy ve městě Naye účtovaly poplatky na základě vzdálenosti. A proto kdyby si lidé nezjistili data o použitém kruhu, hlídači by je oklamali, aby použili delší trasu.

Například by neřekli, že je transportační kruh mohl vzít rovnou do cílové destinace. Řekli by jim, aby použili ten, co vedl do dalšího místa, a z toho místa pak přestoupit na jiný kruh k přesunu do jejich cílové stanice.

Takhle si mohli naúčtovat víc, a proto vznikla nová práce. A to bylo to, co dělal tento starý muž.

Takoví lidé hlídkovali u brány a pozorovali, kdo sem přišel prvně. Ať už sem ten člověk přišel kvůli transportu nebo ne, představili mu to tu a provedli by ho. Za určitý poplatek.

Ačkoli Ling Xiao neměl naprosto jasno v situaci ve městě Naye, přihlédl k pozitivnímu přístupu tohoto starého muže. Dokázal zhruba odhadnout, co se stane. Okamžitě řekl: „Tak nám něco řekni, kolik je v transportační zóně kruhů?”

Ten malý stařík řekl: „Momentálně je v transportační zóně otevřeno deset kruhů, tři z nich vedou do jižního území. Až na pár specifických míst vás tyhle kruhy mohou vzít kamkoli. Ostatní vedou na západní hranici údolí Jixian. Pokud se chcete dostat někam na západě, musíte se nejdřív přesunout do Jixianu a pak tam můžete přestoupit... a poslední trasou je Černý močál na severu.”

Ling Xiao se zeptal: „Jaká je situace s transportem do Černého močálu?”

Když stařík viděl, že se konkrétně zmínil o tomto, věděl, že to byl jejich cíl. A tak rychle odpověděl: „Synku, zeptal ses toho správného člověka. Tento transportační kruh se otevřel před pěti dny a protože tu není dost lidí, ještě se neaktivoval. Je třeba tři další lidi. Pokud do dnešního západu slunce nebudou mít dost lidí, zbytek lidí si bude muset rozdělit jízdné a zaplatit za ty tři prázdná místa, aby mohli vyrazit. Pokud chcete jít na sever, měli byste se jít radši hned registrovat.”

„Tak bychom si měli pospíšit, vypadá to, že slunce brzy zapadne,” upozornil ho You XiaoMo.

Ling Xiao přikývl. „Tak pojďme.”

Než vyrazili, You XiaoMo vytáhl ze své magické brašny dva zlaťáky a dal je staříkovi.

Když ti dva odešli, stařík byl celý zkamenělý, jak ty dva zlaťáky držel. Tvářil se překvapeně a šťastně. Tohle bylo poprvé, kdy potkal někoho, kdo mu dal tolik. Předtím dostal nanejvýš pár stříbrných a občas narazil na pár štědrých lidí. Ale stejně mu dali jenom jeden zlaťák. S těmito dvěma zlaťáky jeho rodina vyžije víc než měsíc.

Lidé, co stáli okolo, si nemohli pomoct a záviděli mu; jelikož byli pomalejší než tento stařík, tvářili se velmi lítostivě.

Transportační zóna nebyla tak daleko od městské brány a rychle tam dorazili.

Zóna byla narvaná lidmi. Mnoho jich čekalo stranou a většina byli kultivátoři. Také tam bylo pár mágů. Někteří lidé mezi sebou diskutovali a někteří na někoho nervózně čekali.

Přicházelo sem mnoho lidí a odcházelo jen velmi málo. Všude byli lidé a všude se vznášelo jejich neustálé šeptání.

V té chvíli došlo v davu najednou k rozruchu.

Ve chvíli, kdy You XiaoMo a Ling Xiao dorazili, někdo letěl vzduchem a s bouchnutím dopadl přímo jim před nohy. Kdyby nezpomalili krok, možná by spadl rovnou na ně.

Ještě ani nezareagovali na to, co se stalo, a ten člověk, co odkopl toho spadlého chlápka, vyšel z davu.

Byl to velký vousatý muž se silnými zády a vyspělým tělem. Jeho aura působila drsně a agresivně, ten muž byl kultivátor Nebeského řádu tří hvězd a řád toho mladého muže, kterého odkopl, byl mnohem nižší – ten byl jenom v řádu Měsíce čtyř hvězd. Nebylo divu, že ho ten vousatý muž odhodil jako kuře.

Ten mladý muž s naštvaným výrazem vstal ze země a zuřivě zahlížel na toho rozložitého chlapa; i když byla jeho moc mnohem nižší, nezdálo se, že by se nějak bál.

A pak z davu vyšla skupina lidí. Měli na sobě stejný oděv jako ten mladý muž.

V té skupině bylo několik starých mužů s bílým vousem a jeden z nich okamžitě přišel k mladému muži. Ustaraně se zeptal: „Jsi v pořádku?”

Mladý muž plamenně řekl: „Strýčku Line, chci, aby zemřel.” Od narození ho nikdy nikdo takhle neponížil.

Shlukovalo se tu víc a víc přihlížejících. You XiaoMo našpicoval uši, aby zachytil všeobecný šepot a aby tak mohl svižně odhadnout celou historku.

Ti lidé původně chtěli použít stejný kruh, aby odtud odešli, ale protože tu nebylo dost lidí, cestující si mezi sebou museli rozdělit jízdné za neobsazená místa. Ale kvůli nevyváženému rozdělení se pohádali.

Celkem tu bylo patnáct lidí, skupina šesti, skupina tří a skupina dvou a čtyři další jednotlivci.

Jelikož skupina tohoto mladého muže byla největší, nechtěli doplácet za volná místa, protože by je to stálo šestkrát víc než ostatní. A tak navrhli, aby to rozdělili rovnoměrně mezi všechny. Někteří s tím jejich návrhem samozřejmě souhlasili, ale ten rozložitý muž a pár dalších kultivátorů mělo pocit, že by měli větší ztrátu, a tak nesouhlasili. Což vedlo k tomuto rozruchu. I když skupina toho mladého muže měla víc lidí, ten rozložitý muž měl větší sílu. A proto měl navrch.

Zrovna když se začali bát, přišel k nim muž ve středním věku.

Ten muž ve středním věku sklíčeně zakřičel: „Pokud budete dál hlučet, pak není třeba, aby se tento transportační kruh otevíral.”

Výrazy skupiny mladého muže a toho rozložitého muže se změnily.
--------------------------------------------

~ Problémy na obzoru, jaj! A to ještě ani nikam pořádně nevyrazili! ~


Hlavní stránka
Postavy a pojmy


<Předchozí>...<Následující>

2 komentáře:

  1. Děkuji za další kapitolu. Alespoň něco pěkného v dnešním fuj dni. Tahle série mi vždycky zvedne náladu. Stejně jako všechny tvé ostatní překlady 💖.

    OdpovědětVymazat
  2. Super kapitola. Konečně se něco děje a jak znám ty dva, tak do toho nějak vleti. Moc dekuju za překlad a těším se na další dílek.

    OdpovědětVymazat