čtvrtek 6. května 2021

LMW - kapitola 274


Kapitola 274 – Tajemství, co se nesmí vyzradit


Zatímco se You XiaoMo díval do encyklopedie, Ling Xiao se nahodile procházel Duan QiTianovou knihovnou.

Zhruba po půl hodině stařík konečně vylezl z postele. Jako první zašel do studovny. Když otevřel dveře a vešel dovnitř, zjistil, že You XiaoMo listoval encyklopedií. Když You XiaoMo zahlédl staříka, náhle ztuhl v pohybu a ztuhle se na něj podíval.

Tenhle starý páprda mu dva dny po sobě dělal potíže. Kdo ví, jaké další triky má za lubem tentokrát?

„Tu Er, proč jsi dneska přišel tak brzy?”

Když stařík zahlédl You XiaoMoa, zatvářil se šťastně. Se svým soucitným a benevolentním vzezřením vypadal na první pohled úplně jako normální starší člověk.

You XiaoMo cítil, jak na něj šel bolehlav, a zasténal. To si s ním chtěl tenhle starý páprda znovu zahrávat? Včera jasně použil stejnou metodu. To si myslel, že se You XiaoMo zase nechá oklamat?

„Mistře, copak už si s tím klamáním neměl dost zábavy? Tentokrát se na tvoje triky znovu nenachytám!”

Jak to stařík zaslechl, překvapilo ho to, ale brzy poté odpověděl: „Tu Er, tento tvůj mistr tě neklame a ani jsem ti nelhal. Musíš mi věřit.” Když domluvil, přihnal se k němu a pokusil se You XiaoMoa vzít za ruce.

You XiaoMoa to staříkovo počínání polekalo, a tak vyskočil ze země a svižně se rozběhl skrýt za Ling Xiaoem. Ten jeho výraz v tváři jasně říkal, že mu už věřit nebude. Řekl: „Nevěřím ti. Včera jsem kvůli tobě spadl do jezírka. Jaké triky na mě zkusíš dneska? Já ti něco řeknu, tentokrát ti rozhodně nebudu dělat společnost.”

Stařík se na You XiaoMoa žalostně podíval. „Tu Er, tento tvůj mistr ti vážně nelže.”

You XiaoMo vykoukl zpoza Ling Xiaa, na celé tváři se mu zračilo podezření. Ale když se pečlivěji podíval na výraz staříka, neměl pocit, že by to na něj hrál. Kdyby to vážně hrál, You XiaoMo věřil, že by mohl vyhrát Oscara.

Ling Xiao vzal You XiaoMoa za ruku a prohlédl si staříka od hlavy až k patě. „Podle všeho to nehraje.”

Měl by být schopen vycítit, kdyby měl Duan QiTian pokoutné motivy.

You XiaoMoa ta Ling Xiaova slova přesvědčila a zeptal se: „Mistře, co se to děje?”

Stařík si povzdechl: „To je na dlouhé povídání.”

You XiaoMo řekl: „Tak to zkrať.”

Stařík: „...”

Ta záležitost po pravdě nebyla tak komplikovaná. Ten stařík měl vskutku rozštěpenou osobnost, ale místo tří nebo čtyř osobností, jak to You XiaoMo odhadoval, měl jenom dvě. Kdyby měl víc, už dávno by zemřel na schizofrenii.

Nebylo moc lidí, co vědělo, že stařík trpěl duální osobností. To proto, že v jeho chování nedocházelo k žádným významným rozdílům bez ohledu na to, jestli byla u vlády první nebo druhá osobnost. Dokonce ani jeho nejstarší učedník Qiu Ran o této záležitosti nevěděl, a tak bylo vidět, jak hluboce to tento stařík skrýval.

Ta druhá osobnost se zrodila před sto lety. V té době byl stařík jenom mágem 9. řádu. Ta druhá osobnost vznikla, když chtěl užuž pokročit na 10. řád a při kultivaci klopýtl. Nakonec se jeho duše rozštěpila na dvě osobnosti.

Původně by nebyl problém, ani kdyby na to ostatní přišli. Ale jádrem celé podstaty bylo, že staříkova první osobnost nedokázala vyrábět pilulky 10. řádu – dokázal je vyrobit, jen když měla kontrolu druhá osobnost.

Toto byla velmi zvláštní situace a dokonce ani stařík tomu nedokázal přijít na kloub.

A tak tímhle způsobem uplynulo sto let. A až do dneška nenašel řešení.

A navíc jelikož se nedalo předvídat, kdy se ty dvě osobnosti vymění, ta dvě já si nebyla jistá, kdy se objeví. A proto se to dalo přirovnat ke spuštěné časované bombě, u které nikdo nevěděl, kdy vybuchne.

„Mistře, co jsi zrovna teď řekl, je trochu komplikované. Úplně jsem to nepochopil. Proč to ještě jednou nezopakuješ?”

You XiaoMo o tom hloubal, ale stále nechápal, proč o této situaci nemohli vědět ostatní. Ačkoli první osobnost dokázala vyrábět jen pilulky 9. řádu, už jen to bylo velmi úžasné!

Stařík čekal, až ho jeho učedník začne utěšovat, a když slyšel tuto jeho větu, tklivě se na něj podíval.

Ve skutečnosti vlastně neměl v úmyslu to tomuto malému učedníkovi říct. Kdo mohl vědět, že když se s ním po měsíci setká, že mu stačil jediný pohled a prohlédl ho. A tak mohl You XiaoMovi akorát říct pravdu, jinak by o tom řekl někomu jinému.

Ling Xiao se do toho vložil: „Je Qiu Ran nějak zapletený do toho, proč to nemůžeš vyjevit?”

Stařík se na něj udiveně podíval a pak se podíval zpět na You XiaoMoa. Najednou mu z očí spadly klapky a vykřikl: „Takže takhle to je!”

You XiaoMo řekl: „Mistře, proč je čím dál tím těžší pochopit, co říkáš?”

Stařík soucitně řekl Ling Xiaovi: „Máš to těžké.”

Ling Xiaovi zacukalo v ústech. Podíval se na You XiaoMoa s výrazem, co zároveň byl i nebyl úsměvem. A odpověděl: „Není to těžké a už jsem získal zpět jak své principy, tak zájem.”

You XiaoMo: „...”

Zrovna když chtěl vybuchnout, Ling Xiao mu konečně řekl o své domněnce.

Už předtím se zmínilo, že na kontinentu LongXiang byli jen dva mágové 10. řádu – tento stařík a Qiu Ran. Ačkoli byl Qiu Ran staříkovým nejstarším učedníkem, vztah tohoto mistra a učedníka nebyl příjemný, jak to dávali na odiv na veřejnosti.

Kdyby vlastně stařík Qiu Rana nepotlačoval, Qiu Ran už by svět dávno převrátil vzhůru nohama.

A proto se Qiu Ran nemohl dozvědět o existenci této druhé osobnosti.

Stařík si povzdechl: „Ačkoli je Qiu Ran mým nejstarším učedníkem, už to jsou léta, co byl pod mým vlivem. Už dávno se změnil a chová v srdci nečestné intriky, a tak mě to vždycky trápilo. Kdyby mou situaci znal, už by nijak neváhal a o něco by se pokusil.”

Mág 10. řádu, co v srdci choval nečestné intriky – kdyby ho nikdo nezadržoval, rozhodně by se pro kontinent LongXiang stal obrovskou katastrofou.

You XiaoMo řekl: „Mistře, kdo jiný kromě mě ví, že máš rozštěpenou osobnost?”

Stařík ve vší vážnosti odpověděl: „Kromě vás dvou to ví jenom ředitel a jeho zástupce. Jsou to moji přátelé z mládí a nikdy by to nevyjevili. Takže i vy mi musíte pomoct a to tajemství zachovat.”

You XiaoMo okamžitě přikývl. „Neboj se, mistře, rozhodně to nikomu neřekneme.”

Stařík se podíval na Ling Xiaa.

You XiaoMo následoval jeho pohled a také se na něj podíval.

Ling Xiao se bezmocně poddal. „Dobrá, ani já o tom nikomu neřeknu.”

You XiaoMo řekl: „Mistře, teď si můžeš oddechnout.”

Stařík. „... ...” Jak si mohl oddechnout bez jediné přísahy? Byla to tak důležitá záležitost a ti dva to chtěli odbýt jen jedinou větou o tom, že slíbí, že jeho tajemství budou střežit?

You XiaoMo bohužel nedokázal vyčíst to očekávání v staříkových očích. A také nebyl ten typ člověka, co by ledabyle skládal přísahy. Od chvíle, co se dozvěděl, že složit přísahu znamenalo pozvat do své mysli démony srdce, si netroufal jen tak něco přísahat.

Staříkovi nebylo příjemné si přímo říct o přísahu. Ale byl ochotný věřit poctivosti tohoto svého učedníka. Každopádně You XiaoMoa pár dní osobně pozoroval; i kdyby měl své pochybnosti, prostě bude muset věřit svým vlastním očím.

Tento den byl pro You XiaoMoa plný spokojenosti.

Nejenom že mu staříkova první osobnost nijak nerozkazovala, ale také se chopil iniciativy a poučil ho o výrobě pilulek. Stačil jediný den a You XiaoMo měl pocit, že se naučil znalosti, co by se jinak dozvěděl za celý měsíc. A bylo toho mnohem víc, než co se naučil za poslední dva dny.

Jak padla noc, You XiaoMo se poprvé zdráhal odejít.

You XiaoMo se staříkovi pověsil na paži a řekl: „Mistře, nechce se mi tě opustit.”

Pokud se zítra přepne na tu druhou osobnost, skolí ho nesmírný žal. Tohle bylo poprvé, kdy si přál, aby se těch dvanáct hodin mohlo prodlužovat donekonečna.

„Tak prostě nechoď.”

You XiaoMo zvedl hlavu a spatřil, jak se na něj stařík hrozivě díval. Pokud tohle nebyla ta druhá osobnost, co jiného by to mohlo být? You XiaoMo měl najednou pocit, že se rozbrečí, ale nezůstaly mu žádné slzy. Starý muži, prosím, nepřepínej se tak impulzivně. Aspoň ho nejdřív varuj.

Stařík si chladně odfrkl. „Pokud nechceš odejít, tak tu zůstaň. I náhodou mi stále chybí...”

Stařík ještě ani nedomluvil, když You XiaoMo odtáhl Ling Xiaa a bez ohlížení utekl.

Stařík: „... ...”

Teprve když You XiaoMo vyběhl ze staříkova dvora, se zastavil a ztěžka oddechoval. Ta druhá osobnost začínala být vážně víc a víc strašlivá. Pokud to takhle půjde dál, dřív nebo později ho vážně umučí k smrti.

Ling Xiao se potěšeně zasmál. „Ta druhá osobnost je vážně zajímavá.” Nebylo divu, že ho You XiaoMo nedokázal vystát, když se ty jeho já měnily bez varování a když ta druhá osobnost měla tak smrtelně výbušnou povahu. Pravděpodobně na You XiaoMoa křičel více než desetkrát denně.

You XiaoMo Ling Xiaa odignoroval a zamumlal: „Jak zajímavá.” Ling Xiao nijak netrpěl staříkovými výkyvy nálad.

Ling Xiao ho konejšivě pohladil po vlasech. „Přemýšlej o tom, ten stařík má tak výbušnou povahu. Rozhodně by vyhuboval všem v dohledu, ne?”

You XiaoMo se zarazil a pak přikývl. Co Ling Xiao řekl, nebylo špatně. Viděl, jak stařík opakovaně huboval tomu muži, co uklízel na dvorku. Ale ten si na to pravděpodobně zvykl, neboť kdykoli ho stařík huboval, měl tvář naprosto bezvýraznou.

Ling Xiao pokračoval: „Pokud je tak urputný vůči tobě, svému učedníkovi, měl bys pomyslet na to, jak vyhubuje Teng ZiXin.”

You XiaoMovi se rozjasnily oči. Dobrá, to ho utěšilo.

A opravdu, lidé potřebovali něco ke srovnání, aby znovu získali duševní rovnováhu.

Po půl měsíci se jeho přání konečně splnila.

Byl nový den a když šel za staříkem, potkal Teng ZiXin, co za ním také šla.

Teng ZiXin tentokrát nebyla sama. Doprovázela ji ta kráska, s kterou se setkal v Pavilónu tréninku technik. Když ho ta kráska spatřila, tvářila se celkem komplikovaně. Letmo se podívala po Teng ZiXin a jak se dalo čekat, Teng ZiXinin výraz se změnil.

You XiaoMo nechtěl kráčet po stejné cestě jako ony, a tak přidal do kroku. Ale nakonec šli stejným směrem. Zrovna když si pomyslel, že tahle slečínka měla v plánu s ním vytrvale bojovat o nadřazenost, Teng ZiXin se najednou nepatrně usmála.

„Kultivační strýčku You, ty jsi tady ten starší, prosím, jdi napřed!”

V You XiaoMově výrazu byl znát náznak překvapení. Půl měsíce se neviděli a Teng ZiXin se najednou tak zlepšila ve skrývání svých skutečných pocitů. Teď se na něj dokonce dokázala usmát. Byla tak abnormální, protože ji něco stimulovalo?

Navzdory svým pochybnostem You XiaoMo její nabídku kráčet napřed neodmítl.

Bylo přirozené, aby kultivační neteř dala přednost svému kultivačnímu strýčkovi. Nebylo na tom nic trapného!
--------------------------------------------

~ Úplně to vidím, jak tam YXM stál mezi těma dvěma s obrovským otazníkem nad hlavou a přemýšlel tím svým mozečkem melounového semínka, o čem to kruci mluví... ~

~ Příští kapitola má název Svůdnost a Vrtkavost, takže... kdo přesně bude koho svádět a kvůli čemu? Že by Teng ZiXin zkoušela jiný přístup? ~


4 komentáře:

  1. On je prostě boží 😁. Děkuji za další díl.

    OdpovědětVymazat
  2. Strašné ďakujem za preklad. Je to skvelé. Dlho má žiadna novela tak nezaujala ako táto. Ešte raz vďaka.

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to jsme potomci dva. Taky to nechápu, ale na6druhou stranu rychle poznal že má 2 osobnosti. Tak asi tak pitomý nebude nebo jo 😜😂moc děkuji za překlad. Je skvělá jako ty. Moc díky 🤩😜💞😁

    OdpovědětVymazat