sobota 1. října 2022

OSA - kapitola 55


Kapitola 11


Rourke spatřil nejdřív jeho boty, můstek byl nakloněný vzhůru. Pak kalhoty – khaki – a to bylo trochu divné. Cory vždycky nosil roztrhané Levisky, protože bylo hloupé drhnout záchody v čemkoli jiném. Ale pak měl na sobě i polokošili s béžovými a modrými proužky a Cory nevypadal vůbec tak, jak si ho pamatoval.

'Pro boha, on má pásek.'

Vypadal jako Cory, kdyby ho oblékla jeho matka. Ale jak nesl svou dceru, co měla na sobě roztomilé bílé šatičky s vyšívanými kytičkami a růžové botičky, vypadal dobře. Rourke ji viděl jenom v plenkách a zástěrkách. Ann byla taky vyšňořená, ve splývavé halence a s krátkým, stylovým sestřihem. Vypadala, jako kdyby šla na pracovní pohovor. K dobré práci. Rourke ji obvykle vídal v teplácích a s rozcuchaným ohonem.

Byly to peníze. Jeho matka se musela podělit, což bylo směšné, protože Rourke si celou dobu myslel, že jeho aukce byla zbytečná a nikomu nepomohla. Ale Cory vypadal, jako že je připravený jít na golf, a Ann vypadala víc jako sama sebou.

Jejich dítě mělo konečně vlasy, takže byla také extra nádherná.

Rourke se usmál, ale byl to nervózní úsměv. 'Chtěl' být šťastný, že je vidí. Ale standardem jejich přátelství už nemohlo být rozmýšlení v jídelně, stěžování na práci a ušklebování se obrovsky viditelné reklamě na ploditele.

A ať se mu to líbilo nebo ne, byl těhotný. 'Nenuceně' si překřížil ruce před svou oblinou, jen stěží se dotýkal svého trička, aby si ho nezmačkal. Ale nepotřeboval zrcadlo, aby viděl, že to nefungovalo.

Cory měl rozhodně chvilku, kdy zíral. Ann taky. Pak si založila vlasy za ucho a sklopila zrak. Rouke si mohl jenom představovat, co si myslela. 'Hnus. Blé.' Nebo možná: 'Ploditel.' Ale nakonec se zaměřila na jeho tvář a už nezírala. Cory se ani jednou nepodíval dolů. To ho prozradilo víc než cokoli jiného. Příliš se snažil.

„Tohle byla chyba,” řekl Rourke tiše, víc sám pro sebe.

Ale Tobias odpověděl: „Můžeme hned odejít.”

Užuž se chtěl Rourkea chopit za paži a odvést ho pryč.

„Ne, to nic, prostě se přes to přeneseme,” zamumlal Rourke.

Zároveň s tím Cory nahlas promluvil a nabral rychlost. „Rourke! Hej chlape! Rád tě vidím!”

Nervózně se podíval jak po Tobiasovi, tak po Zachrim, ale stejně mezi ně vkročil. Rourke ho nechtěl tak blízko. Teď už se nedalo nic zastírat. Ann ho svižně dohnala a teď byl jejich rodinný kroužek o čtyřech lidech, ten, co preferoval, najednou o sedmi lidech.

„Je super tě zase vidět. Já, uch, došlo mi, že ti nechybím, ale... Je to super. Vypadáš skvěle. Totiž...” Než se mohl Cory zarazit, podíval se dolů. Pak oči zase upřel Rourkeovi do tváře. „Víš. Tedy kromě... Nebo oba. Spolu!” Vzdal to, zhluboka se nadechl a roztáhl ústa do vyděšeného úsměvu.

„Jo, chlape. Taky tě rád vidím.”

Rourke už ostatním mužům neříkal moc „chlape”. Pozemská macho kultura mu nechyběla.

Jeho matka vzala malou Melissu za ručičku a Coriho dcerka se stala dobrým terčem nezávazné konverzace.

„Je tak velká,” okomentoval to a dotkl se jedné její botičky. „Ahoj, krásko, pamatuješ si mě? To jsem já, strýček Rourke.”

S největší pravděpodobností si ho nepamatovala. A vždycky nenáviděl, jak to „strýček Rourke” znělo. Cory ten termín používal hlavně na to, aby ho škádlil. Ale překvapivě k němu hned natáhla ruce.

Rourke o tom moc nepřemýšlel. Měl s dětmi hodně cviku, se skutečnými i plastovými. Několikrát hlídal Thomasovy děti a držel mimča ostatních přátel. V podstatě všichni v Omega Society měli děti, takže péče o dítě bylo něco, co jste během dne dělali pro každého.

Cory vypadal překvapeně, že svou dceru předával. Když byla Melissa mladší, Rourke odmítl nabídku, aby si ji podržel. Žertoval, že by ji upustil. A teď si mu sedla rovnou k boku a Rourke na ni spustil vzrušenou dětskou řečí.

Ale její skutečný cíl vyšel najevo, když se znovu natáhla. Tentokrát po Zachrim, co stál po jeho boku.

„Ach, aha. Máš ráda jenom 'pěkné' chlápky,” řekl Rourke s předstíranou mrzutostí a letmo se podíval po Zachrim, aby se ujistil, že byl v pohodě jednat s lidským dítětem.

Vypadal lhostejně, což znamenalo, že byl v pohodě.

„Tak teda jdi. Zachri, tohle je Melissa.”

„To nemusíš, uch—”

Jak Ann, tak Cory vypadali, že se o svou dceru báli, když se dostala Alfovi do náručí. Rourke je z toho nemohl vinit a ze zpětného pohledu to nebylo moc ohleduplné. Melissa tomu nijak nepomohla, když hned z kraje vzala do pěsti spoustu modrých vlasů. A Rourke si vzpomněl, jak byl on vyděšený, když Zachrimu rozcuchal vlasy.

„Tohle je hloupé,” ohlásil, vyjádřil své myšlenky bez filtru. Ale bylo to stejné, jak teď mluvil se Zachrim, když mu chtěl něco říct. „Všichni jsme nervózní. Všichni se bojíme jeden druhého. Jasně je třeba si dát pár sklínek a něco jídlu.”

Dotkl se svého břicha, nic neskrýval. „Já samozřejmě pít nemůžu, ale vy ostatní byste měli. No tak. Rodinné restaurace tady mají důvod, proč mají i vinný lístek. Och, ale nejdřív bychom se měli zastavit v zahradě. Je to taková malá krásná tradice, když se přistane na Měsíci. Cory, řekl sis o tolik fotek obzoru, tohle bys měl milovat.”
----------------------------------------

~ Prostě dítě rozsekne veškeré ledy a je mu úplně jedno, jestli jde o mimozemšťana, tyranosaura nebo plyšového medvídka. ~

~ 1/3 ~


Žádné komentáře:

Okomentovat