čtvrtek 21. února 2019

LMW - kapitola 39


Kapitola 39 – Přednáška ve Skřivánčí síni


Druhého dne mířil You XiaoMo do Skřivánčí síně, kde zhruba jednou měsíčně přednášeli mágové vysokého řádu. Tento měsíc byl na řadě Kong Wen. Než včera první senior odešel, řekl mu o tom a zdůraznil, že musí přijít bez ohledu na to, co měl domluvené.

Včera ho Kong Wen přijal za svého učedníka, ale vědělo to jen velmi málo lidí. A tak měl Kong Wen v plánu využít této příležitosti a na této přednášce představit You XiaoMoa Pozemské hoře, neboť tu vždycky bylo narváno a shromáždilo se tu mnohem více lidí než obvykle.

Aby se You XiaoMo neopozdil, vyrazil napřed. Často se musel ptát na směr, neboť to bylo poprvé, co šel do Skřivánčí síně. Jelikož byl jiný než ostatní učedníci, až do teď vlastně ani nevěděl, že je na Pozemské hoře nějaká Skřivánčí síň. Takže než dorazil do Skřivánčí síně, zdálo se, že už byly všechny sedáky z mořské trávy zabrané. Bylo vidět širé moře hlav a jelikož bylo před přednáškou ještě chvilku času, všichni si povídali. Všechen ten šepot se slil dohromady a působilo to jako zelinářský trh.

You XiaoMo stál u vstupu a podíval se dovnitř, snažil se najít prvního seniora. Místo toho spatřil, jak někdo úplně vpředu vstal, otočil se a zamával na něj.

„Juniore, tady!”

Ten člověk, co na něj mával, byl Fang ChenYue. Už dlouho na tohoto juniora čekal. Náhodou zahlédl, jak tento junior natahuje krk a rozhlíží se se staženým obočím a nervózní tváří. Nemohl si pomoct a přišlo mu to zábavné. Jelikož věděl, že to bylo poprvé, co tu byl, a že pravděpodobně nic nechápal, rozhodl se na něj zavolat. Ale po tomto Fang ChenYueově zavolání celá Skřivánčí síň ztichla.

Řady hlav se naráz otočily a okamžitě zahlédly You XiaoMoa, co stál u dveří. Pár lidí jej okamžitě poznalo, někteří dokonce nahlas vykřikli.

„Jej, není to ten učedník, co v kantýně jedl spolu s Lin Xiaem z Válečnické divize? Proč se taky zná se seniorem Fangem?”

You XiaoMo cítil ze všech stran planoucí pohledy, a tak mohl akorát natáhnout krok směrem k Fang ChenYuemu. Lidé znovu začali šeptat až na to, že teď to bylo hlasitější než předtím. Jelikož Fang ChenYue řekl těm pár učedníků, co o tom věděli, aby neprozrazovali, že Kong Wen přijal You XiaoMoa za svého učedníka, většina lidí o tom stále nevěděla. Jinak by to byl ještě větší šok.

Fang ChenYue už odhadl, že si You XiaoMo nenajde místo, a tak mu jedno předem podržel. Jak You XiaoMo přišel blíž, spatřil vedle Fang ChenYuea volné místo. Ve stejné řadě vedle něj byli rozesazení i ostatní čtyři učedníci.

You XiaoMo poděkoval prvnímu seniorovi a pozdravil ostatní učedníky, pak nasadil prázdný výraz a posadil se. Najednou si uvědomil, že i když se chtěl vždycky udržovat v pozadí, lidé, co znal, na něj před ostatními vždycky upozornili, takže si ho všichni pamatovali. Vážně nevěděl, jestli to bylo dobře nebo ne!

Za pár minut konečně dorazil Kong Wen oděný v obvyklé prosté modré róbě s jehlicí z bílého nefritu na hlavě. I když tento oděv nebyl nijak zvlášť nápadný, stejně z něj sálala impozantní atmosféra nadřazeného muže. Při pohledu na něj většina lidí pocítila nutkání sklonit hlavu. Když dorazil, Skřivánčí síň ztichla. Bylo takové ticho, že by bylo slyšet i spadnout špendlík na zem.

Nezačal hned s přednáškou jako obvykle, místo toho začal všem někoho představovat. A byl to člověk, kterého si před chvílí všichni intenzivně prohlíželi, You XiaoMo. Jakmile se doslechli, že ho Kong Wen přijal jako svého sedmého učedníka, všichni učedníci usazení na sedácích z mořské trávy propukli v hlasité lapání.

„Mistr Kong přijal nového učedníka, kdy k tomu došlo?”

„Tenhle You XiaoMo je vážně něco. Před pár dny se stal terčem řečí kvůli Lin Xiaovi z Válečnické divize. A jen za pár dní se mu podařilo stát se učedníkem mistra Konga. Tohle je vážně příliš!”

„Vážně, co je zač? Proč se s ním chtějí stýkat všichni důležití lidé ze sekty TianXin?”

„Slyšel jsem, že jeho vrozený talent není nic moc. Proč by ho mistr Kong přijal za svého učedníka?”

„Dá se tomu říkat protěžování příbuzných?”

Mnoho lidí začalo postupně zpochybňovat toto rozhodnutí. Když se před pár dny zapletl s Lin Xiaem, pár lidí si jej už začalo prověřovat. A přitom zjistili, že jeho vrozený talent nebyl nic moc. Před nedávnem si ho v Síni mágů nevybrala ani Nebeská, ani Létající hora. Nakonec ho mistr Kong přijal na Pozemskou horu, ale neudělal z něj hned svého učedníka. Kdyby byl jeho talent tak dobrý, mistr Kong by ho okamžitě přijal, ale neudělal to. A když se teď lidé doslechli o této novině, většina pomyslela na jeho dobrý vztah s Lin Xiaem.

Ačkoli byla Magická divize pro sektu TianXin nezbytná, nemohla se obejít ani bez Válečnické divize, neboť se sektou číslo jedna stali právě díky své Válečnické divizi. Pokud by se měla popsat úloha Magické divize, pak se dalo říct, že to byla spíš úloha správy.

Lin Xiao byl číslo jedna mezi mladší generací Válečnické divize a měl velkou šanci stát se příštím velmistrem. Takže pokud by mistr Kong řekl pár pěkných věcí o You XiaoMovi, bylo možné, že by si získal nějakou laskavost.

„Ticho!” řekl Kong Wen klidně. Všichni okamžitě zalepili ústa a ve Skřivánčí síni zůstal jen zvuk těžkého dýchání. Bylo jasné, že to všechny dožíralo, možná že byli dokonce na You XiaoMoa naštvaní, že se mu podařilo stát se Kong Wenovým učedníkem. Na You XiaoMoa znovu padla směsice pohledů obdivu, závisti a nenávisti. A nebylo to poprvé.

You XiaoMo mohl akorát stáhnout hlavu mezi ramena. Když Fang ChenYue, co seděl vedle něj, viděl jeho chování podobné želvě, přišlo mu to akorát zábavné. Tento junior mu vždycky působil nezvyklé „příjemné překvapení”.

Všichni si mysleli, že Kong Wen o této záležitosti něco řekne, ale neřekl. Místo toho se choval, jako kdyby nic neslyšel a pokračoval, jako kdyby se nic nestalo.

Hlavní téma, co chtěl pokrýt, bylo jeho pochopení výroby magických pilulek. Jelikož byl mág vysokého řádu, měl bohaté a hodnotné zkušenosti ve výrobě magických pilulek. Pokud by někdo tuto přednášku zmeškal, mohl akorát snít, že by si to vyslechl někdy jindy, protože Kong Wen už o tomto tématu mluvit nebude.

Ačkoli bylo You XiaoMovi beznadějně nepříjemně, brzy ho to pohltilo. I když Kong Wen mluvil o magických pilulkách středního řádu, tedy o něčem, čím se momentálně nemohl zabývat, stejně si to mohl vyslechnout a předem se připravit. Přednáška trvala hodinu a You XiaoMo to celé sledoval s výrazem, jako kdyby nechtěl, aby skončila. Až do chvíle, kdy Kong Wen prohlásil přednášku za ukončenou, byl You XiaoMo pořád jako přikovaný. V důsledku čehož na něj Fang ChenYue musel několikrát zavolat, aby se vzpamatoval.

„Juniore, jak dlouho tady hodláš sedět?”

„Ach?” You XiaoMo se najednou probral. Viděl, že se na něj první senior díval se škádlivým úsměvem, a brzy si uvědomil, že ve Skřivánčí síni zůstali už jenom oni dva. Okamžitě se rozpačitě hrabal na nohy.

Fang ChenYue nepokračoval v jeho škádlení. Místo toho se dobrosrdečně zeptal, jestli pochopil, o čem mistr mluvil. A pokud ne, že za ním mohl kdykoli zajít.

You XiaoMo mu poděkoval a když vyšli ze Skřivánčí síně, rozloučili se. Když se You XiaoMo vrátil do svého pokoje, zjistil, že u dveří stál člověk, kterého nepoznával. Zdálo se, že čekal na něj. Jeho výraz byl chladně lhostejný, mohl to mít v povaze nebo to mohlo být kvůli něčemu jinému. Když ho spatřil, beze slova pozdravu se okamžitě zeptal: „Jsi You XiaoMo?”
--------------------------------------------

~ Že by problémy...? ~

Hlavní stránka
Postavy a pojmy

<Předchozí>...<Následující>

2 komentáře:

  1. Děkuji za další čtivo. Chudák malá, samé problémy, i když o žádné nestojí. :D

    OdpovědětVymazat
  2. To asi nebude někdo, kdo chce založit jeho fanklub...

    OdpovědětVymazat