pondělí 18. listopadu 2019

LMW - kapitola 132


Kapitola 132 – Zlatokřídlý hmyz


You XiaoMo se tvářil, asi jako kdyby chtěl říct: ať už tomu věříš nebo ne, já tomu věřím.

Ling Xiao jeho slovům samozřejmě nevěřil. Ale nechal ho být, protože i když mu vyhrožoval, aby řekl pravdu, vlastně riskoval smrt a vymyslel si takovou historku, aby ho oklamal. Taková odvaha!

Když viděl, že to bylo poprvé, co mu školáček You XiaoMo zalhal, rozhodl se na něj tentokrát netlačit.

„Juniore, najdi si příležitost koupit testovací kámen a znovu si zkontroluj barvu své duše. Testovací kámen tě nepřijde na moc zlatých. Ale pokud chceš, můžu ti pomoct nějaký koupit.”

Ling Xiao celý zářil, jak ho plácal po rameni.

Ačkoli byla jeho tvář vlídná a usměvavá, You XiaoMo slyšel, že se o této záležitosti nedalo diskutovat. Mohl se akorát vzmužit a říct: „...Bude lepší, když si ho koupím sám.”

Když Ling Xiao viděl jeho omráčený výraz, zrovna chtěl zvednout koutky rtů, když jeho tvář najednou potemněla. Střelil ostrým pohledem k oknu, jeho výraz pomalu vážněl.

You XiaoMo vycítil změnu v jeho náladě. Zvedl hlavu a spatřil, jak se díval kupředu s nečitelným výrazem na tváři. Jasně tam nic nebylo, ale on upřeně zíral na místo vedle okna.

Zrovna když se chtěl zeptat, co se dělo, Ling Xiao najednou zvedl ruku. V dlani se mu objevil rozruch, jako kdyby do ruky něco nasál.

You XiaoMo mu zíral na ruku. Jasně tam nic nebylo, ale v další sekundě došlo k šokující scéně. V Ling Xiaově dlani se objevil naprosto sněhově bílý hmyz, co se zdánlivě dokázal zneviditelnit. Měl zhruba velikost jeho pěsti. Svýma osmi nohama v Ling Xiaově dlani donekonečna vzdoroval.

„Co to je?” You XiaoMo se šokovaně podíval na ten hmyz.

„Tohle je démonické zvíře 6. řádu, Skrytý lopatkový páchnoucí brouk. Nemají schopnost boje, ale mají obrovskou zvláštní charakteristiku. A to je sledování. A také se nedá tak snadno odhalit. Obvykle chodí v páru, jeden sameček a jedna samička. Samička vylučuje druh skryté vůně, co dokáže detekovat jenom sameček,” promluvil Ling Xiao s přimhouřenýma očima.

„Tohle... mohlo by to být tak, že to použili na sledování tebe a mě?” You XiaoMo pořád dokola polykal.

„To si myslíš?” Ling Xiao se rozzářil, jak mu otázku oplatil.

Bylo vůbec třeba to říkat? Jelikož se mu objevil v pokoji, pokud nesledoval jeho, pak musel sledovat Ling Xiaa. Ale kdo by naschvál vypustil Skrytého páchnoucího brouka, aby je sledoval? Nezdálo se, že by někoho urazili. Bylo mnohem pravděpodobnější, že spíš někdo urazil je.

You XiaoMo si nemohl pomoct a pomyslel na to, co se předtím stalo ve městě HunJi a městečku WuFeng. Když už byla řeč o lidech, co vůči nim chovali zášť, byl to s největší pravděpodobností Vlčí tesák. Ale na základě jejich síly by prostě neměli odvahu.

„Seniore Lingu, co teď budeme dělat?” zeptal se You XiaoMo.

Ling Xiao se na něj podíval s jiskrou v oku a řekl: „Ačkoli je Skrytý páchnoucí brouk jen démonické zvíře 6. řádu, když si projdou třemi koly metamorfózy, promění se na Zlatokřídlý hmyz. Schopnost sledování Zlatokřídlého hmyzu je ještě lepší než před proměnou. Navíc dokáží občas vyrobit vlákno zlatého hedvábí. Deset vláken zlatého hedvábí se dá přetvořit na jemné brnění, kterým nedokáže proniknout pět živlů a nepoddá se větru a blesku. Je to to nejlepší vzácné brnění na ochranu těla. Ale nejdůležitější je, že se Zlatokřídlý hmyz dokáže prokousat všemi živými věcmi.”

„To je tak úžasné!” vykřikl You XiaoMo.

„Je to úžasné, ale ne všichni Skrytí páchnoucí brouci se dokáží úspěšně proměnit. Co já vím, tak jenom jeden pár z 10 milionů se dokáže úspěšně proměnit. Ale...” povzdechl si Ling Xiao s lítostí.

You XiaoMo zalapal po dechu. Tahle pravděpodobnost byla příliš nízká, ale když zaslechl to „ale” na konci, rychle se zeptal: „Ale co?”

V Ling Xiaových očích problýskl pobavený pohled, zasmál se a řekl: „Skrytí páchnoucí brouci jsou velmi zvláštní démonická zvířata. Požírají jenom Lopatkovou bylinu, protože jenom ta jim dokáže pomoct se úspěšně proměnit.”

„Co je Lopatková bylina?” zeptal se You XiaoMo udiveně se zářivýma očima.

Četl celkem dost starodávných záznamů o magických bylinách od 1. řádu do 6. řádu, ale nikdy neviděl nic o Lopatkové bylině.

Ling Xiao po něm střelil pohledem a řekl: „Lopatková bylina je magická bylina 6. řádu. Ale nemá žádnou léčivou vlastnost, takže se nedá použít na výrobu magických pilulek. Ale je to potrava Skrytého lopatkového páchnoucího brouka...”

Když už byla řeč o Skrytém páchnoucím brouku, na kontinentu LongXiang nebyl moc dobře známý. Ale Zlatokřídlý hmyz byl velmi slavný a znali ho všichni. To akorát, že spoustu lidí nevědělo, že Zlatokřídlý hmyz byl vlastně přeměněný Skrytý páchnoucí brouk.

Ačkoli po Zlatokřídlém hmyzu prahlo mnoho lidí, nemohl je chovat jen tak někdo; ať už se jednalo o Skrytého páchnoucího brouka nebo Zlatokřídlý hmyz. Dokonce ani velká sekta jako TianXin to nedokázala.

Prvně tu byl Skrytý páchnoucí brouk. Při každém kole proměny potřebovali sníst Lopatkovou bylinu. Při prvním kole bylo třeba 100 stonků Lopatkové byliny. Navíc bylo lepší, pokud měla vysokou kvalitu, aby i pravděpodobnost úspěšné proměny byla vyšší. Druhé kolo proměny vyžadovalo 400 stonků Lopatkové byliny. Třetí kolo vyžadovalo 1.000 stonků Lopatkové byliny.

V porovnání s ostatními magickými bylinami to nebylo velké množství, ale muselo se poznamenat, že se Lopatková bylina už velmi dlouho nenašla, protože neměla žádné léčivé vlastnosti a nedala se použít na výrobu magických pilulek. Navíc Lopatková bylina od samého začátku nebyla moc běžná, takže se zdálo, že i vzácný Zlatokřídlý hmyz byl téměř vyhubený.

Ale i kdyby Zlatokřídlý hmyz nebyl vyhubený, lidé si nemohli dovolit ho chovat. To proto, že Zlatokřídlý hmyz musel sníst stovku stonků Lopatkové byliny vysoké jakosti, aby vyrobil jedno vlákno zlatého hedvábí. Navíc se krmení nedalo přerušit. Jinak se kvalita vyrobeného hedvábí snížila. Dalo se říct, že to bylo to nejdelikátnější a nejnákladnější démonické zvíře, co mohlo promrhat rodinné jmění.

„Juniore, ostatní možná nemají prostředky na jeho chov, ale ty je máš. Co kdybys zkusil chovat pár Skrytých páchnoucích brouků?” Ling Xiao mu řekl principy chovu a pak se usmál, jak mu Skrytého páchnoucího brouka dal do ruky.

You XiaoMo cítil, jak mu přeběhl mráz po zádech. Ten Skrytý páchnoucí brouk se mu svíjel v ruce. Rozhodně nebyl vyděšený. Když si vyslechl Ling Xiaova slova, opravdu ho to trochu dojalo, ale neměl žádné Lopatkové byliny.

Zdálo se, že Ling Xiao věděl, o čem přemýšlel, a řekl: „Ohledně Lopatkových bylin se nemusíš trápit. Na kontinentu LongXiang žádné nejsou, ale možná jich pár bude v Rajské říši. Až nastane čas, poohlédni se po nich. Nějaké by tam měly být.”

You XiaoMo o tom popřemýšlel a měl pocit, že to dávalo smysl. „Tak co s tím druhým Skrytým páchnoucím broukem?”

Ling Xiao mu najednou věnoval škádlivý úsměv a s významným pohledem řekl: „Samičku už máš v ruce. Dokáže sameček stále uniknout?”

You XiaoMo o tom chvíli hloubal, než zareagoval. Nahněvaně na něj zahlížel. Pes z tlamy rozhodně nevypustí slonovinu. To ty jsi samička. Celá tvoje rodina jsou všichni samičky.

V noci Ling Xiao netrval na tom, že zůstane na noc jako předtím, a odešel před devátou.

You XiaoMo si velmi vydechl úlevou, ale věděl, proč Ling Xiao nezůstal přes noc. Velmistr ho už varoval, a tak nemohl druhým na dlouho zmizet z očí, jinak by to vyprovokovalo podezření jistých lidí.

Druhého dne šel You XiaoMo do kantýny na snídani jako obvykle. Pak celé dopoledne strávil výrobou magických pilulek ve svém pokoji a až do poledne nevyšel.

Když šel You XiaoMo do kantýny na oběd, znovu narazil na Zhao DaZhoua. Ale po prvním a druhém seniorovi nebylo ani stopy.

Zhao DaZhoův přístup k You XiaoMovi už prodělal obrat o 180°. Když ho viděl, už ho neignoroval jako předtím. Když na něj zavolal, aby si k němu přisedl, nadnesl tu záležitost ohledně Kong Wenovy podmínky, aby se do dvou měsíců stal mágem 3. řádu.

Mluvil o tom takovým způsobem, až si You XiaoMo pomyslel, že se to zase rozšířilo široko daleko. Až po dlouhé chvíli si uvědomil, že tuto informaci měl exkluzivně jen Zhao DaZhou. Jelikož jeho táta na Pozemské hoře zastával vysoké postavení, v podstatě věděl všechno, co ostatní nevěděli.

Když se o tom Zhao DaZhou dozvěděl, neustále přemýšlel o tom, že za You XiaoMoem zajde. Ani on si nemyslel, že You XiaoMo dokáže mistrovu podmínku splnit za dva měsíce. Nebylo to tak, že You XiaoMovi nevěřil, ale za dva měsíce skočit z 2. řádu na 3. řád bylo v podstatě něco nepředstavitelného. On o tom věděl ze všech nejvíc.

Zhao DaZhou prodléval mezi 2. a 3. řádem už něco přes rok. Věděl, jak obtížné to mezi tím bylo, za dva měsíce to bylo prakticky nemožné. A tak navrhl, aby jeho otci dovolil, aby mu pomohl. Pokud o to jeho otec zažádá, mistr mu rozhodně vyhoví. Ale You XiaoMo to odmítl.

Přesně jak Ling Xiao řekl, Kong Wen mu to stěžoval, protože mu nechtěl místo dát. Kdyby se za něj mistr Zhao u Kong Wena přimluvil, měl za to, že by ho Kong Wen neměl rád ještě víc. Nikomu se nelíbilo, když se mu lidé neustále protivili. Zvláště když ti lidé byli jeho blízcí a důvěryhodní. A tak rozhodně nemohl přijmout Zhao DaZhouovy dobré úmysly, ale velmi ho to dojalo. Pátý senior byl typický příklad rčení: „Kapka vody se musí oplatit pramenem”. Byl to člověk, co jasně rozlišoval mezi přáteli a nepřáteli.

You XiaoMo se bál, že pátý senior mistra Zhaa vážně požádá, aby se za něj přimluvil, a tak ho pořád dokola nabádal proti. Teprve když Zhao DaZhou kývl a přísahal, že to svému otci neřekne, se mu ulevilo.

Když se s pátým seniorem rozloučil, šel přímo zpět do svého pokoje, ale nepokračoval ve výrobě magických pilulek. Místo toho vešel do své dimenze. Magické byliny 2. řádu, co zasadil před pár dny, už byly zralé a byla to také poslední várka. Až je sklidí, neměl v plánu zasít další magické byliny 2. řádu. Už byl mágem 3. řádu, takže by měl dát přednost magickým bylinám 3. řádu.

You XiaoMo nejprve sklidil deset záhonků magických bylin 2. řádu a pak rozhodil několik semínek magických bylin 3. řádu. Když je zalil, vešel do malé dřevěné chatky. Zanedlouho z ní vyšel a nesl si dřevěný lavor.

V tom dřevěném lavoru byla duchovní voda. A v ní se máčelo spoustu semínek, všechny to byly semínka magických bylin středního řádu. Kvůli různým řádům bylo třeba ty semínka namočit do vody, ale to byl jenom jeden z důvodů. Když se You XiaoMo vrátil, podíval se na tyto semínka, neboť rozhodně nebyla baculatá a kulatá. Některá už byla scvrklá a se spoustou nepravidelných proláklin. Kdyby je zasadil přímo, mělo by to obrovský vliv na magické byliny a bylo by mnohem obtížnější se o ně starat.

A tak je na pár dní namočil do duchovní vody a každé semínko ji nádherně nasálo. Když semínka nabral, přešel k políčkům.
--------------------------------------------


Hlavní stránka
Postavy a pojmy


<Předchozí>...<Následující>

Žádné komentáře:

Okomentovat