sobota 9. října 2021

OSA - kapitola 2


Kapitola 2


„Ahoj, mami,” řekl Rourke, když otevřel dveře.

Jeho matka byla na svém obvyklém místě v křesle. Na sobě měla kalhoty na jógu a župan, před sebou televizi. Přes sebe měla přehozenou přikrývku, protože jí většinu času byla zima. Kolem byly rozeseté časopisy, noviny a prázdné hrnky jako nějaký materiál na stavbu hnízda. Ale na tácu neměla žádný talíř nebo misku, což znamenalo, že dneska ještě nejedla. Na místě, kde mělo být její jídlo, byla jen průhledná plastová lékovka.

„Ahoj, Martho,” zavolal Cory a mávl a jeho matka se začala zvedat.

„Ne, mami, seď,” řekl Rourke a vzal lékovku z tácu. Položil ji ruku na rameno, aby ji přiměl si znovu sednout. To zabíralo, když tu Cory nebyl, ale zdálo se, že ve společnosti někoho jiného nechtěla působit slabě. Odstrčila ho a vstala, nahlas se Coryho zeptala, jak se má.

Rourke šel do kuchyně ohřát trochu vývaru. Vypije ho, už jen kvůli němu.

Mezitím se vyptávala na Coryho a Annino dítě a jestli Cory má nějaké fotky. Samozřejmě že měl. Vždycky. Ačkoli Cory byl s jeho matkou vždycky okouzlující a trpělivý, Rourke cítil, jak jeho příteli poklesla ramena. Corymu brzy začínala druhá část dvojsměny a on měl jenom čtyři hodiny na to, aby se trochu prospal.

Jelikož měl Cory dítě, přepracovával se s úsměvem. Jeho vedoucí ho milovali.

Když se Rourke vrátil s miskou a lžící, k vlastní újmě jí Cory ukazoval svůj telefon.

„Tohle mi poslala včera v noci.”

Jeho matka cukrovala a rozplývala se. Rourke obrátil oči v sloup a doplnil třetí přihrádku v lékovce léky, co zrovna koupil. Martha vypadala jako malá stařenka, co se tiskla Corymu k paži, zatímco on přejížděl mobil palcem. Měla Rourkea velmi brzy. Bylo jí stěží čtyřicet. Ale kvůli rakovině zchřadla a oči měla propadlé a velké.

Ale nijak jí to nezničilo úsměv.

„Chcete sušenky?” zeptala se jich obou.

Rourke podrážděně zabručel. Už věděl, že na jeho odpovědi nezáleželo, a Cory řekne defaultně ano. Hloupé na tom bylo, že oba byli unavení a jen byli extra přátelští pro dobro toho druhého.

Ale Rourke nic neřekl. Nic neřekne, protože mu jeho matka vysvětlila, že teď musí ze svých interakcí s lidmi vytěžit co nejvíc. Mohlo to být naposledy, co je uvidí.

„Vytěžit co nejvíc” vlastně znamenalo jen to, že se jich neustále chápala. Cory a Rourke byli naštěstí jako bratři, takže Cory věděl, o co šlo. A taky Marthu miloval.

Zatímco ho Martha držela v kuchyni, Rourke šel do svého pokoje na počítač. Nemohl zavřít dveře, to by pro něj bylo nezvyklé, a tak natočil monitor trochu do strany a naslouchal matčinu neustálému povídání. Něco o bylinkové léčbě, co je lepší než moderní medicína.

Do internetového prohlížeče naťukal OMEGASOCIETY.MOON.GOV. Na hlavní stránce měli muže, co se smál s dítětem s modrými vlasy. Ta prezentace se proměnila na další obrázky blažených mužů se svými malinkými dětmi. Poslední fotka ukazovala novorozence, co spal v klubíčku, na hlavě zelený chomáček vlasů.

Říkejte si o Alfách, co chcete – jejich děti jsou rozkošné.

Jen kdyby se Rourkemu nesevřel žaludek pokaždé, kdy se na ně podíval. Přihlásil se svým občanským ID a přešel na stav své přihlášky. Ta webová stránka byl labyrint odkazů a informací, ale dostal se tam za dvě sekundy. Poklepával nohou. Komíhal židlí sem a tam, zatímco se na stránce psalo:

NAČÍTÁM DATA, NEOBNOVUJTE PROHLÍŽEŠ...

Hlas jeho matky ztichl a Rourke začínal mít bolehlav.

Stránka nakonec vyplivla trochu textu a grafiky. Rourke rychle protočil kolečkem myši, projel tak různé zelené kolonky. HLÁŠENÍ O GENETICKÉ HISTORII, hotovo. KONTROLA ZÁZEMÍ, zelená. FYZICKÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA, schváleno. Až úplně dolů na poslední kolonku, kde se psalo OSOBNÍ MOTIVAČNÍ DOPIS.

Prostituce byla nezákonná, takže jeho motivační dopis byl důkazem, že se nepřihlásil pro peníze. Nebo konkrétně v jeho případě pro zdravotní benefity pro jeho matku. Omega Society zkoumala jeho tři a šesti stránkový motivační dopis a zhodnotila upřímnost toho, co napsal. A také zkoumali všechny ostatní informace v kontextu.

Byla to nejinvazivnější část přihlášky. Nahlédli mu do účtů na sociálních sítích, školních hlášení, dokonce i do složek, co o nich vedli zaměstnavatelé. Hledali cokoli osobního, co by mohlo určit, jestli systém využíval čistě jen pro finanční výhody.

Rourke jim řekl, že se zamiloval do dobrodružného stylu života na Měsíci. Akorát to rozepsal mnohem více slovy. Sociální sítě moc nepoužíval, protože rád četl staromódní papírové knihy. Jeho oblíbenými žánry jsou sci-fi a fantasy, a proto toužil po divech vesmíru a po exotické měsíční kultuře.

Lékárnice mu to potvrdila, ale tady byl důkaz, velká fajfka. BLAHOPŘEJEME! Psalo se pod tím a pak tučně: STAV ÚČTU: SCHVÁLENO. Byly tam další informace ohledně toho, že ho brzy kontaktuje jeho zodpovědná osoba, ale Rourke si to nemohl dočíst až do konce.

„Hej, chlape, tvoje mamka a já tě zadáme.”

„Cože?!” Rourke zhruba šestkrát klikl, aby zavřel prohlížeč. ZAVŘÍT AKTIVNÍ ZÁLOŽKY? Ptal se ten otravný stroj. Rourke byl lapený v kruhu, kdy klikl na červené NE, pak na X a pak znovu NE. Naštěstí se mu podařilo kliknout na ANO, zatímco si Cory odtáhl židli od počítače.

„Seženeme ti přítelkyni, chlape. Tvoje máma mi říkala, že jsi v depresi a osamělý.”

„Uch, n-nejsem...” vykoktal Rourke, mysl mu pořád běhala v kruzích. Cory si vzal jeho klávesnici a myš a klikl na prohlížeč.

Rourke sevřel opěrky své židle, zatímco Cory ťukl kurzorem do textového pole a položil ruce na klávesnici. Rourke nepoužil anonymní prohlížení a rozhodně nevymazal historii. Pokud Cory napíše O, jako navrhovaná stránka se mu ukáže Omega Society. Jeho kamarád udeřil do L a napsal LOVEMATCH.COM. Rourke se mohl znovu nadechnout. Minul to jen o jednu klávesu. Milimetrová vzdálenost. Překlep by ho zrovna teď udal.

„Uděláme ti profil a najdeme ti lásku! Moje děcko bude potřebovat tvoje, aby se za něj provdala... takže musíš odvést trochu té práce,” řekl Cory a kopl do sebe nápoj z plechovky.

Rourke se na logo toho nápoje zamračil. Byl to energetický nápoj z lednice. Ty byly nezdravé, ale Rourke i Cory je občas pili, aby směnu přežili. „Cory, co to kruci, za čtyři hodiny máš práci! Jak budeš spát?!”

„Klid, Rourke. Včera jsem se vyspal dost. A teď... co bychom ti měli dát za uživatelské jméno?”

Vyťukal CORY_ROURKE.

„Ugh, ne,” řekl Rourke se smíchem a snažil se mu tu klávesnici vzít. Jejich soukromým žertem bylo, že on i Cory měli stejné křestní jméno a Rourke předstíral, že to svoje nenáviděl. Nikdy se svým jménem neměl problém, dokud nepotkal tohoto druhého Coryho, kdy to pro všechny jejich rodiče a učitele vytvořilo matoucí situaci.

„Co se děje? Tohle je po čertech sexy,” řekl Cory a přihnul si nápoje.

Přišla Rourkeova máma a s ní vůně pečených sušenek. Kolem ramen měla přikrývku a jak se posadila na postel, zachvěla se. Ale kvůli té jejich lumpárně se široce usmívala. Rourke se s židlí odsunul dál dozadu, zatímco ti dva převzali vytváření jeho profilu na randění.

Co si Omega Society pomyslí, pokud stále špehovali jeho účty?

To je jedno. Vždycky to můžu později vymazat.
----------------------------------------

~ Přihláška schválena, dobrodružství může začít. A o co, že bude pěkná pohroma, až se to dozví jeho máma a nejlepší kamarád. ~



3 komentáře: