sobota 18. září 2021

FOD - kapitola 22


Kapitola 22 – Svět III - Reinkarnovaná dívka s dimenzí


Mužský hrdina a ženská hrdinka se ani nedostali k tomu, aby si spolu promluvili, natož aby se dali dohromady. Bylo nadbytečné říkat, že druhý svět byl naprosto mimo kontrolu Pána Boha. Zhou YunSheng byl zpět ve svém prostoru Xinghai. Cítil, že se jeho duševní síla od posledně umocnila. Matně si toho byl vědom – pokud změní osud světa, moc obsažená v prostoru se stane jeho.

Tento způsob nabývání síly bylo napodobování Pána Boha. Možná že jednoho dne když jeho moc bude silnější než moc Pána Boha, bude moct uprchnout z tohoto vězení a vrátit se zpět do reality.

Kvůli této spekulaci se Zhou YunSheng necítil přehnaně vzrušeně, naopak si velmi užíval svůj boj proti Pánu Bohu.

Jelikož energie, co vstřebal, bylo příliš, upadl do stavu nečinnosti. Když se znovu probral, v jeho prostoru Xinghai bylo více než dvě nové galaxie.

Zhou YunSheng stál dlouho v galaxii a pak stiskl tlačítko přesunu.

Když otevřel oči, seděl sám v malé místnosti, před sebou měl položenou malou knížku, list bílého papíru, štětec a inkoustový kámen.

Byly to starodávné doby? Potáhl za svou nádhernou róbu a pak ťukl do AI na svém zápěstí. Byl tam krátký popis světa a detailní data původního majitele těla.

Toto byl palácový dvůr dynastie Zhou. Původní majitel hladce prošel vládními zkouškami, okresními zkouškami, dvorními zkouškami, venkovskými zkouškami a několika zkoušeními, jen aby se mohl účastnit závěrečného palácového testu.

Jméno původního majitele bylo Shen YiBin, byl nejstarším synem ministra personálu Shen Huie. Obvykle byl příliš lenivý na to, aby se učil, takže se všemi testy dokázal prokousat jen s pomocí hrdinky tohoto světa.

Hrdinka tohoto světa se jmenovala Xie Yurou, byla to konkubína sedmého prince Zhu ZiQinga. Předtím ji uvrhli do chladného paláce, ale znovu se zrodila a získala léčivou dimenzi s duchovním pramenem, co dokázal vyléčit nemoci a co jí dal krásu.

Shen YiBinova sestra Shen QiaoDan byla také princovou konkubínou. Ve svém minulém životě byla ona a Xie Yurou sokyně, pak porodila nejstaršího syna, porazila Xie Yurou a stala se princeznou, když sedmý princ usedl na trůn, její dítě bylo jmenováno korunním princem a ona se stala královnou tohoto světa. Xie Yurou jako poraženou degradovali a nakonec zemřela v chladném paláci. Před smrtí se dozvěděla, že její mnoho let neplodnosti bylo mistrovské dílo Shen QiaoDan.

Bylo rozumné říct, že Xie Yurou před smrtí nenáviděla rod Shen, jak mohla po svém znovuzrození potají pomoci Shen YiBinovi? Přirozeně to také byla zlovolná intrika.

Xie Yurou znala budoucnost, poslala člověka, aby Shen YiBinovi potají vyjevil test, a pomohla mu projít veškerými testy od státního po palácový. Při letošním zkoušení vyjde na povrch velký podvod. Císařští eunuši si zapsali otázky testu a šli je prodat vně paláce. Princovi následovníci si mysleli, že to je skvělá příležitost, jak vydělat peníze, a spojili síly, aby svévolně přijímali úplatky.

Když rodiče svým dětem obstarali otázky, aby zajistili, že dostanou vysoké postavení, přirozeně utratili také hodně peněz na to, aby najali talentované lidi, co by jim napsali odpovědi. A pak své děti přiměli, aby si tu odpověď na test zapamatovali. Takže v letošním testu se objeví mnoho význačných odpovědí, což u císaře Tian Chena vyvolá velkou radost. Ale špatné je špatné a lidí se skutečným talentem bylo jen pár, takže pokud se zeptáte na stejnou otázku jako někdo jiný, nevyhnutelně se objeví stejná odpověď.

Když jednu po druhém vyberou sedm nebo osm přesně stejných odpovědí, veselá nálada císaře Tian Chena se změní na hněv. Rozkázal ministerstvu personálu a chrámu Dali, aby tuto záležitost společně prošetřili.

Do roka našli a potrestali všechny lidi, co odpovědi koupili nebo prodávali. V Pekingu bylo mnoho lidí, jejichž děti se do toho zapletly. Poté, co je Nebeský císař prošetřil, propustil je a v té době počet úředníků klesl. Princ postupně začal ztrácet na prestiži a sedmý princ využil příležitosti, aby si získal císařovu náklonnost.

V minulém životě Shen YiBin ani neskládal test TongSheng, takže mu palácový test přirozeně unikl. Jeho otce Shen Huie při vyšetřování uznali chvályhodným a stal se Tian Chenovým blízkým následovníkem. Kdyby nebylo Shen Huiovy podpory, sedmý princ by si za svou královnu nevybral Shen QiaoDan.

Na tomto světě Xie Yurou pomohla Shen YiBinovi projít všemi testy. Jejím cílem bylo ho nechat účastnit se palácového testu, pak ho zaplést do podvodu a zničit Shen Huiovi kariéru.

Bez slávy rodu Shen bude Shen QiaoDan ve slepé uličce.




Zhou YunSheng dorazil brzy, ale ne dostatečně brzy. Shen YiBin se už zúčastnil všem předešlých testů a teď momentálně skládal poslední palácovou zkoušku. Teď měl jenom dvě možnosti. Jednou bylo zkoušky se vzdát a odejít brzy, ale princovi následovníci měli své záznamy a v nich zaznamenané všechny děti, co si koupily otázky. I kdyby odevzdal prázdný papír, nic by se nezměnilo.

Druhou možností bylo zříct se své nynější odpovědi a napsat odpověď, co otřese nebem i zemí. Císař Tian Chen byl žíznivý, měl 1.000 zlatých na nákup kostěného koně – talent měl u něj nevyčíslitelnou hodnotu. Pokud bude jeho nadání skutečné, rozhodně ho ušetří. Do jaké míry musel být jeho článek významný, aby na něj zapůsobil a unikl bez zranění?

Zhou YunSheng se podíval na téma, bylo velmi prosté, jenom dvě slova – uzpůsob rentu. Vážně to byl prostý, pragmatický a ostrý styl císaře Tian Chena.

Ta takzvaná renta byla daňový systém. Zakládala se na systému půdního vyrovnání. Jak připojovali novou a novou půdu, mnoho nezávislých rolníků uteklo před bankrotem nebo byli degradováni na leníky pod lenním pánem. Systém vyrovnání byl na prahu zhroucení. Základy se už zhroutily a renta byla v ohrožení.

Nejen že to zhoršilo břímě lidu, což vedlo k tomu, že žili v bídě, ale také nedokázali splnit požadovaný obnos daní. Teď se císař trápil daňovou reformou.

Zhou YunSheng byl velmi zdatný v kaligrafii a poezii. Když se k tomu připočetlo robustní vyhledávání AI, napsat text na mistrovské úrovni bylo vážně možné. Jenom zavřel oči a pak už mu štětec tančil po papíru. Jeho psaní jednou rukou bylo majestátné, pronikavé, úžasné, ale obsah textu byl ještě úžasnější. Nejenom že v něm popisoval nedostatky renty, ale také navrhl pokročilé zákony o dvou daních.

Zákony o dvou daních změnily praxi danění „celoživotní renty” zavedením několika kritérií k danění majetku. Daně se vyčíslovaly na základě majetku a ne počtu hlav. Nejenom že to zvýšilo výnos státu, ale také to snížilo břímě lidu. Byla to podstata budoucí daňové reformy a byl to velký krok v historii.

Článek minulého Shen YiBina byl také vzrušující, ale jenom se rozepsal o nedostatcích renty a nebylo to brané nijak do hloubky, ani nemluvě o nějakém podání efektivního řešení.

Ale i tak císař Tian Chen vynaložil velké úsilí, aby našel skutečného autora tohoto článku, udělal výjimku, aby se mohl účastnit palácové zkoušky a sám ho vybral jako šampiona. Později si ho vybral Sedmý princ a stal se jeho pravou rukou, zatímco Shen Hui byl jeho levou rukou.

Takový článek císaře omráčil, ale v porovnání s tím Zhou YunShengovým ani nestál za zmínku.

Když Zhou YunSheng položil štětec, rozhlédl se kolem a pak zavřel oči a vybavil si Shen YiBinův život. Shen YiBin přišel o své postavení a vyhodili ho od císařské zkoušky a jeho otce Shen Huie odvolali z úřadu, jeho kariéra byla zničená. Rod Shenů rychle ochabl, Shen QiaoDan zápolila v domě Sedmého prince, upadla do deprese a zemřela.

V kontrastu s rodem Shen Xie Yurou povýšila a stala se Královnou matkou, po jejím varování se její bratr vyhnul tomuto testu a v dalším testu získal nejvíce bodů a stal se pýchou lidu.

Shen YiBin si rád hrál a miloval svobodu. Aby se stal učencem, bylo přání jeho otce, a tak zdráhavě souhlasil, že se té zkoušky zúčastní, jen aby ho oklamali a on pak kvůli tomu zničil svou rodinu.

Nejenom že mu teď Zhou YunSheng pomůže se té krizi vyhnout, celou situaci obrátí a rod Shen teď bude mnohem oslnivější než dřív.

Takže co přesně by měl udělat? Podpořit Sedmého prince, aby vyhrál dračí trůn?

Zhou YunSheng mírně potřásl hlavou a ten nápad zavrhl. Díky léčivé dimenzi a duchovnímu prameni se Xie Yurou momentálně stala oblíbenkyní Sedmého prince. A Shen QiaoDan si s ní opakovaně zahrávala a provokovala ji, také na ni použila léčivo způsobující neplodnost. Nic by nedokázalo spravit jejich vztah. Pokud by Sedmému princi pomohl dosednout na trůn, Xie Yurou by stejně bažila po pomstě, takže bylo lepší podpořit jiného prince.

Císař Tian Chen měl dvanáct dětí, ale nejoblíbenějším byl Korunní princ. Ale možná to bylo tím, že o něm měli všichni příliš vysoké mínění, za posledních pár let byl princ víc a víc zbrklý a po tom případu s podvodem s ním císař ztratil trpělivost.

Pokud se princ ustálí, nebylo by těžké, aby si znovu získal císařovo srdce. Zbytek princů nebude mít šanci. Ale nejdřív potřeboval zjistit, jestli měl princ naději na ozdravení. Nejdřív se půjde podívat a když to nepůjde, najde si jiného prince.

Zhou YunSheng se rozhodl a bezděky usnul, kvůli čemuž úředník, co dohlížel na zkoušku, potají potřásl hlavou.




Zkoušející se snažili ohodnotit zkoušku okamžitě. Jelikož to bylo pro zemi důležité, když test skončil, císař neváhal a osobně šel na dvůr a dohlížel na známkování.

Zkoušející vytáhl list papíru, uklonil se a řekl: „Vaše Veličenstvo, podívejte se prosím, tento článek je hoden prvního místa!”

„Tady je také fantastický článek.” Další zkoušející nabídl další list.

Císař Tian Chen si je vzal a stačil jenom jeden pohled a udivilo ho to.

Několik dalších zkoušejících mu předávalo další výjimečné články k přečtení, ale jeden z nich najednou shodil inkoustový kámen, na tváři měl výraz hrůzy.

„Co?” Císař Tian Chen se tam pomalu podíval.

„Vaše Veličenstvo, váš skromný služebník tady vlastně... má znovu stejný článek.” Zkoušející zbledl v tváři. Věděl, že tato situace znamenala, že někdo prozradil otázky a našel si někoho, kdo je zodpověděl. A toto byl jenom začátek.

Císař Tian Chen se zachmuřil, vzal si ten list papíru a spěšně jej pročetl. Tón jeho hlasu byl neslýchaně chladný: „Najděte všechny stejné odpovědi a dejte mi je!”

Zkoušející se neopovážili to zanedbat, okamžitě se zahrabali do papírů. Zanedlouho poté vybrali osm nebo devět stejných odpovědí. Ale jeden člověk si u očí držel papír a dlouho nebyl ochoten ho pustit, prsty se mu mírně chvěly.

Tian Chen to viděl a přešel k němu. Když si přečetl první dvě řádky, jeho pochmurný výraz se proměnil na omráčený, pak na štěstí a nakonec se zasmál. „No, nečekal jsem, že v mé zemi Zhou je vlastně takový skrytý fénix a já ho vlastně objevil! Tohle je moje požehnání!”

Jelikož byl císař Tian Chen příjemně překvapený, naprosto ignoroval pravidla a přímo odkryl proužek, co zakrýval jméno – Shen YiBin? Kdo? Shen YiBin, přišlo mu to tak nějak známé...

„Vaše Veličenstvo, Shen YiBin je nejstarší syn úředníka Shen Huie,” odpověděl zkoušející, pak potřásl hlavou a povzdechl si.

V Pekingu byl dobře známým povalečem, když napsal tak nádherný článek, musel být stejný jako zbytek studentů. Také mu to musel někdo napsat.

Císař Tian Chen si myslel to samé, najednou se tvářil rozzuřeně a tiše zavrčel: „Jděte pro Shen YiBina, určitě zjistěte, kdo na tu otázku odpověděl!”
----------------------------------------

~ S daněmi ať si jde autorka někam... hrubou podstatu jsem v tom asi zachytila, ale pokud je tu někdo daňový odborník (a ještě k tomu na historické daňové systémy)... tak ať raději přimhouří obě oči. Protože jsem to určitě pokopala.... Ale zpět k příběhu, spíš to vypadá, že se ZYS vydal z deště pod okap. ~


2 komentáře:

  1. Když jsem si přečetla zadání jejich práce tak jsem málem místo hlavního hrdiny hrůzou omdlela. Takže tvůj popis jeho odpovědi je dle mého soudu brilantní. Těším se na další díl.

    OdpovědětVymazat
  2. Super těším se na "historické " pokračování... Jsem zvědavá jak bude ZYS fungovat ve světě bez pc...

    OdpovědětVymazat