sobota 14. května 2022

FOD - kapitola 63


Kapitola 63


Gao Lang byl celý netrpělivý a chtěl Qi XiuJiea hned zabít, ale císařský edikt pravil, že má být popraven druhého dne. Kdyby ho zabil dřív, obvinili by ho z neuposlechnutí. Ale včera zašel naschvál do vězení a řekl strážnému, že Qi XiuJiea mají popravit zítra brzy ráno. Strážní věděli, jak vysoké postavení zastával, a tak se neodvažovali ho neposlechnout.

Druhého rána slunce ještě ani nevyšlo a strážný řekl dvěma popravčím, aby Zhou YunShenga vyvedli k popravčí bráně.

„Den se ještě nerozjasnil, energie yin stále převažuje nad yang. Pokud provedete popravu teď, až se vydám k prameni, zase se vrátím a budu vás strašit.” Zhou YunSheng klečel na prkně, ale nepanikařil.

Lidé v dávných dobách popravovali od poledne do tří hodin proto, že v té části dne byla energie yang silná. Takže když se z vězňů stali duchové, energie yang je rozptýlila a oni se pak nemohli mstít popravčím. Momentálně slunce ještě nevyšlo a bylo chladno, atmosféra byla nevysvětlitelně pochmurná.

Lidé v dávnověku věřili na duchy. Vážně se báli, že když ho v tuto dobu zabijí, že to přiláká zlo, a tak se ti dva popravčí na sebe navzájem podívali a rozhodli se počkat, až dokud nevyjde slunce.

Zhou YunSheng vzhlédl k obloze, rychle se rozjasňovala. Li JinTian měl drsný sen, teď už by měl být vzhůru. Ano, ty dva sny byly iluze, co Zhou YunSheng vštípil Li JinTianovi do mozku. Gao Min byl až přehnaně řádný, otevřený člověk; vzpoura, nevěra, zrada a jiné skandály byly proti jeho povaze.

Ale co na tom? Gao Lang zavraždil stovky členů jeho klanu a Gao Min také potají otrávil Qi XiuJiea a zničil mu tělo. Qi XiuJie cítil vůči klanu Gao takovou hlubokou nenávist, že ho mohla uspokojit jen stejná zkáza. Zhou YunSheng vždycky říkal, že pokud ho protagonista neprovokoval, pak by se sám nechopil iniciativy a neprovokoval on jeho. Ale pokud na něj protagonista zaútočil, mohl mu akorát oplatit stonásobně.

Nejenom že neumře rukou klanu Gao, ale on sám vlastníma rukama zničí Li JinTiana, Gao Mina a jejich syna, budoucího císaře Li XuYana. Jelikož okupoval Qi XiuJieovo tělo, dokonale splní jeho přání.

Zhou YunSheng byl lenivý, vyžíval se v ulejvání, ale když přišlo na pomstu, byl velmi profesionální a oddaný.

Slunce pomalu vyšlo a prozářilo mraky. Dva popravčí to spatřili, otevřeli džbánek s alkoholem a pak v něm smočili čepel. A pak ji zvedli vysoko nad hlavu...

„Počkat! Počkat! Zadržte tu čepel!” Nervózní hlas zadržel tu ocelovou čepel právě včas. Ti dva popravčí se otočili, aby se podívali, kdo to byl. A rozechvěle poklekli.

„Tento otrok zdraví císaře, ať žije císař!”

„Jděte pryč, ještě není čas. Kdo vám řekl, abyste ho popravili?” Li JinTian zuřil. Kopl do těch dvou lidí na zemi.

„Prosím, veličenstvo, bylo to na rozkaz pana Gao Langa, my otroci do toho nemáme co mluvit!” Popravčí tloukli hlavou o zem.

Gao Lang? Li JinTian se na chvilku zachmuřil. Měl z toho neblahý pocit. Pokud se klan Gao mohl otevřeně protivit jeho rozkazům, co dalšího ještě mohli udělat? Než vykořenil klan Qi, byl znám jako nejprestižnější klan v Da Yanguo, a přesto byl klan Qi před ním vždycky obezřetný a uctivý. Gao Lang nebyl ani zdaleka tak skromný jako oni.

Ani nemluvě o tom, jak se k němu choval Gao Min. Když byl šťastný, možná mu řekl dvě pěkné věty. Když byl nespokojený, rovnou ho od sebe odehnal. Nikdy mu neprokazoval úctu, jaká císaři náležela.

Příliš mnoho přízně vážně nebylo dobré. Teď měl klan Gao prakticky víc moci než královská rodina. A Gao Min a Huang Di... vážně spolu měli aféru? Kdy to začalo?

Ten sen Li JinTiana vážně rozrušil. Ale po třech letech spolu se jeho pocity ke Gao Minovi proměnily z vděčnosti na pravou, hlubokou lásku. Bylo pro něj těžké se ho vzdát.

Rozhodl se to chvíli pozorovat. Byl to jenom sen, jeho podezření nebylo podložené.

Jak se takto utěšoval, řekl sloužícím, aby Qi XiuJiea rozvázali.

Zhou YunSheng poklekl a sklonil hlavu. „Veličenstvo, děkuji, že jste k tomuto zlosynovi shovívavý, i když si tuto milost nezasloužím. Klan Qi byl vašemu veličenstvu loajální, ale stejně je zabili. Nevím, proč jsme skončili takhle... Ale jelikož zabili i mého loajálního otce, věděl jsem, že budu muset zemřít. Nečekal jsem, že by se mi dostalo milosti. Tento zlosyn má teď jen jedno přání. Vaše veličenstvo, mohl byste si ho vyslechnout?”

Oči měl smutné, ale nebyla na něm znát ani trocha zášti. I když měl na sobě vězeňský úbor zamazaný krví, jeho vznešená elegance se nedala popřít. Jeho vznešená hrdost mu zůstala. Když císař viděl Qi XiuJiea v takovém stavu, znovu mu to připomnělo ten sen, kdy Qi XiuJie trpěl v Xuan Wangově harému, ale nikdy se nevzdal. V Li JinTianovi vzplanula vina, odvrátil zrak a otupěle se zeptal: „Co to je za přání?”

Ten sen byl až příliš skutečný. A on měl nervy až příliš napjaté.

„Tento zlosyn se jen chce zeptat, co má rodina udělala špatně, že jsme Jeho veličenstvo císaře popudili? A také prosím, dovol tomuto zlosynovi zemřít s jeho rodinou.” Jak to řekl, Zhou YunSheng silně udeřil hlavou o zem, pak se narovnal a podíval se císaři přímo do očí. To bylo tabu.

Li JinTian stál před touto obtížnou otázkou a dlouho neodpovídal. Klan Qi byl vždycky velmi obezřetný a uctivý, velmi přísně ovládaný. Kdyby nezažil ten první svět, nikdy by o jejich loajalitě nepochyboval. Když se znovu zrodil, hluboce ho to rozlítilo a rozkázal Gao Langovi a Li Wangovi, aby na klan Qi nanesli stovky neoprávněných obvinění.

Když se ho teď Qi XiuJie zeptal na jasný důvod, vážně nemohl nic říct. Na mysl mu znovu vytanul ten sen a značně to otřáslo jeho už tak provinilým nitrem.

Pokud mu po jeho první smrti zůstal klan Qi vážně loajální a dokonce ochránil jeho posledního potomka, nezavraždil potom své nejvěrnější služebníky? Li Wang ho vyvedl z paláce do bezpečí, ale držel Gao Mina za ruku. A když je zabili, Li Wang nikdy neodtrhl pohled od Gao Minovy tváře. Měli na prvním světě aféru?

Když se znovu zrodil, měl velkou důvěru v klan Gao a Li Wangovi dal tu nejvyšší moc. Dle Gao Minova návrhu také unáhleně zničil klan Qi a ostatní rodiny, co jej zradily. A teď byli Gao Lang, Li Wang a Gao Min vysoce respektovaní, dokonce mohli podrýt jeho císařskou moc. A on přišel o podporu klanu Qi a ostatních rodin. Pokud by se vzbouřili, neměl žádnou moc, kterou by se bránil.

Jak na to Li JinTian pomyslel, orosil se studeným potem, nohy se mu chvěly a on se téměř zapotácel.

„Vezměte Qi GuiJuna zpět do paláce ZiChen,” řekl chabým tónem. Když spatřil, že se k němu služebnictvo chovalo velmi hrubě, rychle dodal: „Zavolejte doktora a okamžitě ho pošlete do paláce ZiChen. Řekněte mu, aby na Qi GuiJuna horlivě čekal.” Pak skryl svou tvář a odešel. Bál se podívat na Qi XiuJieův zkrvavený oděv.




Zhou YunSheng se naložil do vany, horkou vodou zakryl své pálící rány. Toto tělo působilo zlomeně, ale uvnitř bylo silné. Za pár dní se plně zotaví.

Dle Li JinTianových instrukcí ho doktor nijak nezanedbával. Poslechl si jeho tep, dal mu jasný předpis a poslal lidi, aby ho připravili. Palác ZiChen původně patřil Qi XiuJieovi, nábytek tu byl velmi luxusní. Ale protože se jeho klan zhroutil, palác byl opuštěný. Qi XiuJieův důvěrník byl popraven a zbytek služebnictva utekl. Zůstalo tu jenom pár služek.

Vánek rozfoukával závěsy, takže ten obrovský palác působil ještě víc opuštěně. Zhou YunSheng se zavinul a osušil si své mokré vlasy. Uvelebil se na měkké pohovce nedaleko okna a zíral na vycházející slunce. Vesele se uchechtl.

Li JinTian udělil Qi XiuJieovi milost. Kvůli tomuhle budou Gao Lang a Gao Min přirozeně nespokojení. Kdyby byl Li JinTian ve svém normálním stavu, udělal by cokoli, aby je ukonejšil. Ale teď byla jeho podezření na vzestupu. Čím víc budou ti dva namítat proti jeho rozhodnutí, tím víc jim Li JinTian bude mít za zlé.

Ale tohle je nezastaví. V budoucnu se Gao Min bude víc angažovat do politiky, bude chtít vyrazit na bojiště a dělat rozhodnutí ve vládě. V původním příběhu mu Li JinTian ty žádosti snadno splnil, dokonce ho silně podporoval. Ale teď každá ta žádost akorát navýší Li JinTianova podezření.

Jakmile jednou zapustí semínko pochyb, bylo těžké je překonat.

Zhou YunSheng měl v plánu akorát sedět stranou a sledovat, jak se navzájem zničí. Nebylo třeba, aby si špinil ruce. Aby tento příběh zakončil, samozřejmě bude třeba, aby vychoval dalšího císaře Da Yangua. Byl velmi lenivý. Až splní Qi XiuJieovo přání, chtěl procestovat svět. Neměl zájem být lapený na císařském trůně. Císař musel vstávat ještě před slípkami a šel spát později než psi. Neustále na něj také dohlíželi dvořané, neměl žádnou skutečnou svobodu.

A také musel najít svou ztracenou lásku, a tak chtěl svobodu, aby po něm mohl pátrat. Kdopak to asi teď je?

Jak o tom Zhou YunSheng přemýšlel, mnul si bradu a něžně se usmál.




Na císařském dvoře. Gao Lang před dvořany neustále zpochybňoval Li JinTianovo rozhodnutí nechat Qi XiuJiea jít. Opakovaně zdůrazňoval, že Qi XiuJie byl tygr, a tlačil na něj, aby změnil názor. Ostatní ministry to podnítilo a podpořili jeho požadavky. Dokonce i Li Wang tlačil na Li JinTiana, aby změnil názor.

Li JinTian poprvé pocítil, jak silný vliv měli Gao Lang a Li Wang na jeho vlastní palác. Ta semínka pochyb zakořenila ještě hlouběji a začaly z nich růst tyčící se stromy. Zavrhl Gao Langovy požadavky ohledně popravy a rozpustil dvůr.

Vrátil se zpět do chrámu YangXin. Uvnitř čekal Gao Min, četl paměti. Sem tam ustal, aby si něco poznamenal císařským štětcem. Seděl u císařského stolu a vařil se čaj, co mu voněl povědomě. Byl to císařský čaj.

Kvůli tomuto ledabylému užití císařských provizí se Li JinTianovi drasticky zúžily zorničky. Ale pak si vzpomněl, jak ho Gao Min vlastním tělem chránil před šípy a jak jej ve smrti objal. Tento člověk byl ochotný doprovodit jej k posmrtnému prameni – takové loajální přátelství se nemohlo zatratit. Byl to jen sen, jak by sen mohl předvídat budoucnost? Gao Min a Li Wang o sebe nikdy nejevili nijak přehnaný zájem, jak by spolu mohli mít aféru?

Poté, co se takhle Li JinTian opakovaně ujistil, konečně se uklidnil. Pomalu přišel a objal Gao Mina.

Ale Gao Min jej odstrčil a chladně načal: „Omilostnil jsi Qi XiuJiea?”

Li JinTian neodpověděl.

Gao Min pokračoval: „Copak jsi zapomněl, jak tě s Xuan Wangem zradil? Poté, co jsi mu zabil celou rodinu? Proč se snažíš si tu v domě nechat tygra?”

„Jak by se mohl pomstít? Z celé jeho rodiny zbyl jenom on a ty jsi mu otrávil tělo, takže ani nemůže počít děti. Kde by mohl získat prostředky k pomstě?” Li JinTian si znaveně promnul oči a povzdechl si. „Nic nezmůže, nech ho být.”

Vyhnul se myšlenkám na to, jak mu Qi XiuJie zůstal věrný dokonce i během Xuan Wangovy vlády. Pokud byl ten sen pravdivý, pak osobně zlomil svůj nejostřejší meč. A také si způsobil slabinu, které mohl kdokoli využít. Ačkoli žil dva životy, bylo to to nejhorší rozhodnutí, co kdy udělal.

Jak Li JinTian poslouchal Gao Minovo neustálé kárání, velmi ho z toho bolela hlava.

Gao Min viděl, že mu bylo nepříjemně, ale ani v nejmenším ho to nezajímalo. Akorát se ušklíbl a naštvaně oddusal.

Li JinTian se díval na jeho vzdalující se záda a pocítil, jak se mu srdce střáslo chladem.
----------------------------------------

~ To je horor, jen se vžijte do chudáka císaře... Teď začne být paranoidní a uvidí i to, co neexistuje. ~



1 komentář:

  1. No doceka ho lituju. Asi bych taky byla lehce paranoidní, kor kdybych žila druhý život a z toho prvního si vše pamatovala.

    OdpovědětVymazat