pátek 21. prosince 2018

LMW - kapitola 4


Kapitola 4 – První senior a juniorka


Knihovna sekty TianXin byla jako moře, do které přitékala stovka řek. Ve Východním a Západním pavilonu bylo na jen prvním podlaží více než deset tisíc knih. Knihy byly uložené tak, jak You XiaoMo čekal. Desítky a stovky polic s různými knihami rozdělenými podle kategorií s jasnými značkami.

You XiaoMo si ztěžka povzdechl a potřásl hlavou. Možná to bylo tím, že kontinent Long Xiang měl až příliš dlouhou historii, takže kráčel podél několika polic rozdělených podle širokého rozpětí období. Některé byly z doby před deseti tisíci lety, zatímco některé byly z doby před pěti tisíci lety... You XiaoMo neměl zájem o dávnou historii kontinentu Long Xiang. On musel pochopit nynější kontinent Long Xiang.

You XiaoMo zamířil k poslední polici a konečně zahlédl jeden štítek na vršku police: Geografie kontinentu Long Xiang!

You XiaoMo se postavil na špičky a natáhl se pro knihu, když jeho natažená ruka najednou do něčeho narazila. Kvůli náhlému elektrickému šoku okamžitě ruku stáhl a poplašeně vykřikl. Tahle nečekaná událost ho k smrti vyděsila, protože to bylo tak nadpřirozené. Uklidnil se a připomněl si, že teď byl v dimenzi kontinentu Long Xiang, a tak si na takové podivné příhody musel zvyknout. Jak o tom ještě víc popřemýšlel, vytáhl z kapsy na hrudi ten předmět podobný pečeti. Přesně tu věc, kterou na něj hodil starý muž strážící knihovnu.

Zcela bezradný You XiaoMo mohl akorát natáhnout pečeť k polici. Nakonec to vypadalo, že to odhadl správně. Temně černá pečeť najednou problýskla světlem a toto následoval přesun v atmosféře. Pečeť zatlačila na obě strany police a vyprodukovala pár vlnek. You XiaoMo váhavě párkrát poplácal tu oblast a když nepocítil žádný elektrický šok, uvědomil si, že uspěl. You XiaoMo rychle sundal z police knihu a pak co možná nejrychleji snesl dalších pár knih. Snažil se vzít si hlavně základní znalosti o kontinentu Long Xiang a snesl je, aby se na ně podíval.

You XiaoMo si našel koutek a posadil se, vybral si knihu na vrcholu své hromádky. Zrovna když chtěl začít hltat obsah, nad jeho hlavou se ozval posměšný smích. You XiaoMo rychle vzhlédl a spatřil mladého muže v bílé róbě, jak sedí na trámu střechy. Když viděl, že se na něj You XiaoMo podíval, zašklebil se a seskočil na zem. Pečlivě a s výsměchem se na You XiaoMoa podíval. Evidentně shora viděl veškeré jeho počínání.

Nespokojeně mlaskl. „No vážně, odkud přišel tenhle vesnický balík.”

Mladý muž kolem něj udělal kolečko, mluvil a projevoval vůči němu nesmírné opovržení. You XiaoMo zamrkal, ale pořád měl pocit, že to, co řekl, nebylo bezdůvodné. Nyní byl vážně jako vesničan, co se dostal do velkého města. Kdo mohl vědět, že toho mladíka vlastně nepotěšilo, když spatřil You XiaoMoův nedostatek reakce.

„Vesnický balíku, pokud si chceš číst, jdi odtud. Neříkej mi, že se chceš sblížit se Seniorem a Juniorkou tím, že budeš překážet v průchodu na druhé podlaží. Já ti něco řeknu, prostě jsi nicka skrz na skrz.”

You XiaoMo zůstal chvíli zticha, než vstal a oprášil si pozadí. Poslušně si šel najít jiné místo. Když ho mladík viděl jednat tak rozumně, ztratil zájem a se zabručením odešel. Když ho You XiaoMo viděl odejít, vydechl si úlevou. Kdo by si pomyslel, že jeho návštěva knihovny kvůli knihám vyústí v to, že potká člověka, co se rád hádá kvůli ničemu. Nikdy o Prvním seniorovi a juniorce neslyšel, natož aby se s nimi snažil sblížit.

Ale nikdy ho ani nenapadlo, že ten nahodilý koutek, co si vybral, byl vlastně průchod na druhé podlaží. Tahle knihovna měla vážně důmyslnou architekturu, nebyl tady ani náznak schodiště. Když You XiaoMo utrousil pár kleteb, konečně se uklidnil a začal číst.

Brzy zjistil, že kontinent Long Xiang byl nesmírně rozsáhlá země, několik stovek a tisíckrát větší než Země jeho předešlé existence. Navíc byla bez konce, ale vypadalo to, že v porovnání se Zemí byla primitivnější. Neustálá, nepřerušená horská pohoří a lesy, kam jen oko dohlédlo.

Nejdůležitější bylo, že v této dimenzi chyběla věda a technologie. A co, že tady byli kultivátoři, co popírali Boha. Podle historických záznamů nebyl kontinent Long Xiang jedinou zemí v této dimenzi. Například za nekonečnými moři byl další svět a dokonce i ve vnější prázdnotě bylo mnoho jiných míst. Ale v těchto knihách bylo o těchto místech jen pár strohých vět a nebyl tam žádný další popis.

Za dvě hodiny You XiaoMo ty knihy více méně dočetl a měl zhruba ponětí, co je kontinent Long Xiang zač. Když knížky vrátil, protáhl si svoje ztuhlá záda. Zrovna když chtěl odejít, ucítil zezadu mírnou vibraci. Otočil se a spatřil, jak se zničehonic v tom prvním koutku, kde předtím seděl, objevily dvě postavy. Muž a žena, předpokládal, že to byl první senior a juniorka, o kterých mluvil ten mladík.

První senior měl pohledné vzezření s ostře tesanými rysy, od pohledu působil vyspěle, stabilně a sebevědomě. Své chladné a tenké rty měl mírně semknuté k sobě. Aniž by se rozhlížel, zamířil ven z knihovny. Nebesky vyhlížející juniorka si zlehka dupla nožkou a pronásledovala ho. Oba si zdánlivě nebyli vědomi You XiaoMovi existence.

Když You XiaoMo vyšel z budovy, všiml si barvy nebe. Měl pocit, že je pořád ještě brzy, a tak zamířil do Východního pavilonu. Kvůli tomu, že tam bylo spoustu věcí, co si chtěl přečíst, rozhodl se, že si knížky vezme zpět na pokoj. Dvě knížky o léčivých bylinkách a další dvě o magických receptech, oboje té nejzákladnější úrovně.
--------------------------------------------

Hlavní stránka
Postavy a pojmy

<Předchozí>...<Následující>

Žádné komentáře:

Okomentovat