úterý 1. srpna 2017

TS2 - kapitola 1

~ Fuuu, dalo mi to zabrat, ale je to konečně tady. První kapitola druhé knihy TS. Celkem dlouhá. Nadpis jsem nechala v angličtině, bo 1) to je název filmu a 2) i kdyby tomu někdo nerozuměl, TF to bude vysvětlovat. ~

Kapitola 1 – Satan's Alley


Tang Feng seděl na pohovce v tureckém sedu a otevřel scénář. První slova, co na stránce viděl, byla Satan's Alley. Bylo to jméno nového filmu režiséra Li Weie. Kdyby se to přeložilo do čínštiny, bylo by to něco ve smyslu Démonova ulička.

„Když se muž zamiluje do jiného muže, ptal by se sám sebe, jestli se takhle narodil? Potřásl by hlavou a zeptal se, jestli to je hřích milovat jiného muže, když na tuhle lásku tak nečekaně narazil?”

Když byl ještě Fiennesem, pročetl si předběžný scénář k filmu. Když se do něj zahleděl podruhé, Tang Feng zjistil, že je stejně hluboce dojatý, když si pročítal prostředí děje, zázemí postav a dialogy.

Byl to film, co zabrousil do náboženství a ostatních citlivých témat. Odehrával se na počátku 19. století. Ve východních zemích, co postupně víc a víc upadaly v porovnání se zbytkem světa, se shromažďovalo víc a víc misionářů.

Starý kněz, co žil v kostele, si k sobě vzal čínského sirotka a vychoval jej jako syna. Dal mu jméno Tang. Bylo to prosté jméno, a přesto bylo plné čínské kultury.

Možná že starý kněz hluboko v srdci doufal, že to dítě, co nemělo nikoho, na koho by se mohlo spolehnout, vyroste do síly jako vzkvétající minulá dynastie Tang.

Na světě sžíraném zmatkem a změnami, kde žili, byli konce schopní dojít jenom ti silní.

Ale příběh nezačal v záhadných východních zemích. Jak plynul čas, Tang vyrostl a starý kněz umřel. Tang s popelem starého kněze vyrazil na západ. Mířil do rodné země starého kněze, Anglie, aby uložil jeho popel do venkovského kláštera, kde přebýval, než se vydal na svou cestu na východ. Tam se Tang setkal s mladým mnichem z kláštera.

„Jeho vlasy byly jako polední slunce, krásnější než to nejčistější zářící zlato. I když Tang během svého dospívání neviděl žádný drahokam, napadlo ho, že mnichovy oceánově modré oči byly krásnější než všechny drahokamy na světě. V jeho očích byly jak mnichovy vlasy, tak jeho očí nádherné...” četl si Tang Feng pro sebe, jak se držel popisných vět.

Dál četl a vychutnával si každé slovo a detail. Seděl na svém místě celý den, ta slova ho nečekaně vtáhla do děje. Postupně se setmělo. Noční vánek se dostal do studovny mírnou mezerou v okně a světlo lampy se odráželo od skla jako rozkvět tepla. Tang Feng pokračoval ve čtení se skloněnou hlavou, až obrátil na poslední stránku.

Zhluboka se nadechl a s těžkým srdcem scénář zavřel.

Kvůli tomu konci se mu chtělo vzdychnout. Filmy s námětem vztahů mezi stejným pohlavím jen zřídkakdy končily dobře.

Navíc tohle byl dramatický film, co probíral témata jako náboženství a střetnutí mezi východní a západní kulturou.

Když Tang Feng ten scénář dočetl, obestřelo jej nutkání, co pro jeho klidnou a něžnou povahu nebylo typické. Nehledě na to, co se mělo stát a jaké překážky měl překonat, hodlal použít své vlastní metody a pochopení, aby svou roli přivedl k životu. Jakmile se v něm ta myšlenka zrodila, zurčela mu v žilách jako bouřlivá vlna. Tang Feng chtěl skoro vyskočit a rozběhnout se do studia, aby hned začal natáčet.





Na začátku 19. století se kontinent musel ještě úplně odtáhnout od širého dosahu zkorumpovaných náboženských pravidel a obrátit se k světským pravidlům. Během toho období bylo obtížné sebrat odvahu a vystoupit z davu.

Vyčnívat znamenalo, že smrt byla hned za rohem. Tang a Chris mohli celý svůj život žít v klášteře jako normální mnichové. Byli daleko od ruchu světa. Válka a změna byly vzdálené záležitosti, které je jen stěží ovlivňovaly.

Ten malý klášter se nacházel na břehu oceánu. Žít životem zasvěceným Bohu bylo těžké, ale šlo to, když se všechno stalo zvykem. Co skutečně pokoušelo jejich víru, byl ďábel pokušení, co přicházel z hloubi jejich vlastního srdce.

Jeden z nich byl cizinec, co opustil svou domovinu, aby přinesl starého kněze domů. Nemohl se vrátit do své domoviny; a i kdyby mohl, nikdo by tam na něj nečekal. Jak se mohl jevit tak pokojně, když den po dni odříkával modlitby Bohu?

Mohla by tu prázdnotu a osamělost v jeho srdci utišit jeho víra v Pána? Zavrávorá a poddá se pokušení, co mělo podobu pohledného mladého mnicha? Půjde krok za krok k propasti, na kterou mu jeho víra zakazovala se podívat?

Jak příběh pokračoval, to tajemství, co Tang střežil ve svém nitru, bylo odhaleno a spadla z něj jedna vrstva za druhou jako zvětralá barva na zdech kláštera. Neopustil svou domovinu, protože chtěl vrátit prach starého kněze domů.

Spáchal zločin, zločin, který mu nikdo nemohl odpustit.

Byl nucen odejít, nucen snášet tu hrůzu sám, přinucen kráčet po cestě mnicha celých padesát let, aby mlčel.

Mezi Bohem a láskou, mezi vírou a touhou, co si ti dva mnichové zvolí? To bylo to, co chtěl film propátrat.





Po skončení výcvikových lekcí, co sponzorovaly dvě velké zábavní agentury, se do záměru veřejnosti dostala nová várka herců a zpěváků.

Pár účastníků podepsalo smlouvu s Tian Chen Entertainment, zatímco zbytek se upsal Su Entertainment. Média měla plné ruce práce s hlášením, který nový talent se setkal s kterým režisérem a který nový zpěvák spolupracoval s kterým producentem na svém novém albu. Všichni kráčeli po své vlastní cestě a pilně pracovali, aby dosáhli svého snu.

Lidé rychle zjistili, že kdysi populární Tang Feng zmizel.

Po odvysílání závěrečné epizody Milence snů se Tang Fengovo jméno přestalo objevovat ve zprávách. Bylo to, jako kdyby se stal neviditelným a zmizel.

Pár lidí začalo rozsévat teorie, že se Tang Feng rozhodl začít vztah s Charlesem. Kdyby měl milence, co byl tak bohatý jako Charles, nemusel by vynakládat úmornou snahu při točení filmů a vydělávání vlastních peněz. Navíc Tang Feng neměl na svém kontě žádné dílo. Nebyl ani prvořadý, ani druhořadý herec. Stejně dobře mohl multimilionářovi posloužit jako společník do postele.

Tyto komentáře Tang Fengovy fanoušky naprosto rozzuřily. Tang Feng všem ukázal svoje nadání při posledním představení ve výcvikových lekcích. Ale většina veřejnosti se do celebrity nezamilovala jen kvůli jednomu představení.

Když všichni kromě Tang Fengových fanoušků začali zapomínat muže, co se objevil a zmizel jako blesk, program na kanálu 6 vypustil zprávu o slavném režisérovi, který byl kdysi na mezinárodním filmovém festivalu oceněn jako Nejlepší režisér – o Li Weiovi.

„Slavný režisér Li Wei pořádá zítra ve Spojených Státech tiskovou konferenci pro svůj nový film. Bude přítomen i tvůrčí tým odpovědný za film a poprvé se nám tak ukážou. Nový film režiséra Li Weie se dotkne náboženství a jiných citlivých témat. Po úvodním ohlášení film přitáhl pozornost mnoha lidí z průmyslu. Ale film je udržován v tajnosti a ještě nebylo oznámeno ani obsazení.”

Po tomto úvodním hlášení začalo pár webových stránek a jiných televizních stanic odhalovat informace ohledně nového filmu režiséra Li Weie.

„Režisér Li Wei zamýšlel hlavní roli v tomto filmu pro mezinárodní hvězdu Fiennese Tanga. Ten ale bohužel náhle zemřel kvůli srdečnímu onemocnění. Kvůli tomuto důvodu byl film na dlouho pozastaven. Režisérovi Li Weiovi trvalo téměř rok, než konečně našel někoho, kdo by Fiennese nahradil. Překvapilo nás, že herec, který tuto mezinárodní hvězdu nahradí, není nijak známý. Ve skutečnosti je to nový talent, který se ještě nikdy ve filmu neobjevil – Tang Feng.”

„Před několika dny Tang Feng získal nejvyšší ocenění ve výcvikové lekci pořádané Tian Chen Entertainment a Su Entertainment. Mezinárodně uznávaný herec Leroy, který byl kdysi Fiennesovým učitelem, mu přiřkl titul jako 'Skutečná hvězda nové generace' a 'Další herecký génius'.”

„Tohle je první film roku v Hollywoodu, v kterém bude jako hlavní hrdina hrát čínský herec. Je to také první čínský herec, který bude hrát hlavní roli jako nový talent.”

Onlinová diskuzní fóra vybuchla, jak si lidé povšimli Tang Fengova jména v hereckém obsazení nového filmu režiséra Li Weie Satan's Alley. Někteří byli za Tang Fenga šťastní a doufali, že se dostane do Hollywoodu. Někteří také přemýšleli, jestli jeho účast v Milenci snů a Výcviku skutečné hvězdy byla jen kvůli reklamě k tomuto filmu.

Většina veřejnosti se nemohla dočkat Tang Fengova vystoupení ve filmu. Než se vůbec začalo natáčet, média už Tang Fenga považovala za mladého Ačkového herce.

Zatímco v Číně všichni stále povykovali nad filmem, Tang Feng se konečně vydal na svou oprávněnou cestu jako herec ve Spojených Státech. Byl to jeho první film, jeho první hlavní role.





Tisková konference se pořádala den před tím, než začalo natáčení. Režisér a pár producentů představili médiím základní zápletku filmu a odhalili pár myšlenek ohledně zainteresovaných témat.

Hned poté následovaly otázky.

Tang Feng a Gino jako dva hlavní herci seděli hned u režiséra po jeho levé ruce. Vzhledem k tomu, že Tang Feng byl nový herec, usadili ho vedle Gina, tedy o jedno místo od režiséra.

Na začátku bloku otázek nejvíce reportérů zaměřilo své otázky na Gina. V porovnání s neznámou druhořadou celebritou zprávy dělal hollywoodský herec s hodnotou patnácti milionů dolarů.

„Gino, můžete nám říct, proč jste se rozhodl přijmout roli ve filmu režiséra Li Weie? Jak všichni víme, ještě nikdy jste v dramatickém filmu nehrál,” zeptal se reportér.

Dneska byl Gino oděn v prostém černém obleku. S těmi jeho blonďatými vlasy a modrýma očima to byl pořád ohromující pohled. Gino se na reportéra usmál a řekl: „Hm. Tak to byste měl také vědět, že jsem nikdy nebyl nominován na ocenění, co mělo co dělat s mými hereckými schopnostmi. Jsem režiséru Li Weiovi velmi vděčný, že mi dal tuto šanci se projevit. Nebo spíš šanci nechat se nominovat a získat ocenění.”

Jeho odpověď seslala na reportéry záchvat smíchu.

„Povídá se, že ve filmu budou nějaké explicitní scény. Gino, nebude vám nepříjemné takové scény točit s jiným mužem?”

„Samozřejmě že ne!” vydal ze sebe Gino přehnaný výkřik. Přehodil Tang Fengovi paži kolem ramen a ukázal na něj. „Podívejte se na něj! To je ale nádherný muž!”

Tang Feng příhodně protočil očima, kvůli čemuž se reportéři zase zasmáli.

Někteří reportéři, zvláště ti z Číny, měli otázky i pro Tang Fenga. Většina z nich byla celkem normální. Buď: „Tohle je poprvé, co budete spolupracovat se slavným režisérem a hercem. Jste nervózní?” Nebo: „V tomto filmu je několik citlivých témat, máte nějaké obavy ze své účasti na filmu?”

Pro skutečně nového herce mohlo být obtížné odpovědět na takové otázky na místě. Ale Tang Feng na ně odpověděl prostě a snadno, nedal tisku nic, co by se proti němu dalo použít.

Když se video z tiskové konference dostalo do Číny, někdo na to okamžitě poukázal. Chválili Tang Fenga za jeho mazanost a věcné odpovědi. Jeho emoční inteligence byla mimo obvyklou škálu, není divu, že byl schopen ukrást Charlesovi srdce.

Když přišlo na jednání s médii, existovalo celkem dost fint a triků. Lu Tianchen dal jednomu člověku za úkol, aby to Tang Fenga naučil, ale tento učitel nakonec dal výpověď, protože se styděl za svou vlastní podřadnost.

Důvod byl prostý. Tomu učiteli bylo dvacet osm let a tuto práci dělal jenom pět let.

Tang Feng se navenek jevil mladě, ale v tomto průmyslu byl kolem dvaceti let. Měl na svém kontě zhruba dvacet let zkušeností, kdo přesně tady byl učitelem?





Po tiskové konferenci se pořádal soukromý večírek pro filmový štáb. Kromě lidí, co se na filmu přímo podíleli, se účastnilo i pár jiných lidí z filmového kroužku. Režisér Li Wei pozval pár svých přátel a pár hollywoodských hvězd, co měli film také podpořit. Všichni příchozí byli dobrými přáteli štábu.

Večírek probíhal, jak Tang Feng čekal. Tvůrčí tým a hlavní herci byli pozváni na jeviště, aby promluvili pár slov. Sám Tang Feng řekl pár slov, aby oslavil film. A pak tam všichni postávali, jedli, pili nebo konverzovali. V porovnání s mechanickou metodou vlastního představování byl pro lidi, co spolu spolupracovali poprvé, mnohem lepší takovýto veselý večírek, kdy si mohli příjemně popovídat. Snáze se tak poznali. Také pro herce to byla dobrá příležitost na seznámení s filmovým štábem, aby se předešlo budoucím trapným epizodám.

Zlepšit vztahy a rozšířit si vlastní sociální kroužek, to bylo cílem tohoto večírku.

Režisér si k sobě vzal Tang Fenga a povídali si se scénáristou filmu. Jelikož Leroy Tang Fenga velmi chválil za jeho výkon ve výcvikových lekcí, povšimlo si ho mnoho režisérů. Režisér Li Wei žertoval, že má naštěstí dobrý nadhled a že se mu Tang Fenga podařilo ulovit a hodit do svého filmu, než mladého herce objevil Leroy.

„Ach, Leroy. S osobností a temperamentem toho staříka není možné vyjít. Slyšel jsem, že Lu Tianchenovu nabídku být instruktorem ve výcvikové lekci přijal, protože chtěl nějaké ty peníze bokem. To je ale hamižný, vlivný starý lišák!” Scénárista, co už předtím s Leroyem pracoval, vypil sklenici piva. Usmál se a zaklel: „Vsadím se, že akorát vešel dovnitř a řekl vám pár zdánlivě hlubokých věcí, než zase odběhl, ne?”

„Uhodneš, kam šel?” otočil se scénárista na Tang Fenga.

„Na jižní pól krmit tučňáky.”

Režisér Li Wei se na Tang Fenga šokovaně podíval. „Tang Fengu, jak jsi to věděl? Vážně odběhl na jižní pól krmit tučňáky!”

Samozřejmě že to vím. Leroy měl ve zvyku touhle dobou odběhnout na jižní pól. Tang Feng se v reakci na to usmál.

„Leroy je divný člověk, ale tak to u géniů chodí. Géniové jsou veřejností strašně zhýčkaní. A veřejnost je navíc celkem ochotná je rozmazlovat. Lidi, co Leroy osobně uznal, se dají spočítat na prstech jedné ruky. Před tebou byl jenom Fiennes.”

Zatímco si povídali o Leroyovi, tak nějak se dostali k Fiennesu Tangovi. Navzdory tomu, že Tang Feng byl Tang Feng, jeho duše patřila Fiennesovi. Bylo to poprvé, co osobně slyšel, co si o něm Hollywood myslel. Ale jelikož to bylo jenom něco málo přes šest měsíců, co Fiennes zemřel, všichni měli své poznámky celkem pod kontrolou.

Tang Feng slyšel hlavně pozitivní komentáře.

„Kde je Gino?” Když si Tang Feng povídal půl hodiny, všiml si, že se druhý hlavní herec ještě neukázal. Gino řekl, že si s ním dá drink, ale Tang Feng dosud neviděl ani jeho stín.

„Támhle je!” Jeden člen štábu ho zahlédl a ukázal na něj. Impozantní blonďatý herec stál u okna za Tang Fengem.

Tang Feng se otočil a okamžitě si Gina, co v davu velmi vyčníval, všiml. Vedle Gina stála nádherná žena v rudých šatech bez ramínek. V tom mlhavém světle vypadala obzvláště sexy.

Tang Feng ji poznával, ale ještě nikdy s ní nemluvil. Věděl, že se jmenovala Lilith a byla to jedna z hollywoodských celebrit nové generace. Lilith měla nádhernou tvář a sexy tělo a patřila k přitažlivému typu celebrit. Mužské publikum ji milovalo a jednou ji vybrali jako 16. nejkrásnější ženu v zemi.

Pohledný Gino a přitažlivá Lilith. Bylo příjemné je vidět stát spolu.

„Slyšel jsem, že Lilith je Ginova přítelkyně. Tang Fengu, na veřejnosti svůj vztah otevřeně neoznámili, takže bude nejlepší, když si to necháš pro sebe,” řekl scénárista, co si s Tang Fengem povídal. Znovu se napil piva. „Určitě to znáš. Většina idolů si dává velký pozor, když jsou s někým ve vztahu.”

Hollywoodští herci měli vždy dostatek přítelkyň. A hollywoodské herečky měly podobně spoustu pohledných milionářů po boku. Upřímně řečeno člověk ze zábavního průmyslu nebyl nijak moc odlišný od normálního člověka na ulici. Museli jíst, pít a spát. Zábavní svět byl akorát plný různých nádherných lidí. Když byli v neustálém kontaktu s takovými lidmi, akorát to zvyšovalo šance, že se poddají pokušení.

Bylo vzácností narazit na někoho jako Fiennes, co pod svým jménem neměl žádný skandál. Tang Feng si myslel, že to bylo z větší části proto, že všichni v průmyslu věděli, že měl nemocné srdce. Kdyby mu srdce začalo zlobit, když byli spolu v posteli, bylo by to nepříjemné. Aby se takové nepříjemnosti vyhnuli, když přišlo na romantické záležitosti, všichni si od něj drželi odstup.

Jak si povídali o Ginovi a Lilith, ti dva k nim přišli. Přirozeně se začali představovat.

„Lilith, tohle je Tang Feng, kterého jsem zmínil. Je velmi okouzlující. Velmi brzy se z nás stanou milenci, ale nežárli.” Gino se zasmál vlastními vtipu; vždycky byl úlisný řečník.

„Zdravím, rád vás poznávám. Vážně se mi líbilo vaše představení v NA.” Jelikož se neznali, Tang Feng zvolil bezpečný pozdrav. Ale i přes všechna jeho opatření nezabránil tomu, aby mu nezavřela dveře před nosem.

Lilith nespokojeně a znechuceně mlaskla a naštvaně řekla: „Vám se ten film líbil? Pro mě to byl naprostý brak, nesnáším ho!” Ten konkrétní film jí umožnil se proslavit. Také to byl jediný známý film, ve kterém hrála.

Tang Feng se na ni usmál. Mladé celebrity jako Lilith byly běžné, všechny měly stejný problém: vzpurný a nevyspělý přístup.

„Lilith,” řekl Gino káravým tónem.

„Dobrá, už jsem se setkala s tvým kamarádem. Chci drink.” Lilith Gina odstrčila stranou. Přehodila si vlasy z ramene na záda a vykročila na svých sedmi centimetrových podpatcích k baru. Působila jako každá jiná umíněná dívka, co byla zvyklá v lásce dostávat, co chtěla.

Gino si povzdechl. „Promiň, Tang Fengu.”

„To nic. Myslím, že bude nejlepší, když půjdeš za ní.” Tang Feng nebyl vůbec naštvaný. Ve svém minulém životě mu jeden jeho junior říkal, že je staromódní stařík. Ale jeho sláva nikdy neklesla a z toho drzého děcka se akorát nakonec stal podnikatel.

Průmysl byl plný různých lidí, ale ne každý byl laskavý. Kdyby se rozčiloval nad každou poznámkou, už by několikrát zemřel na srdeční příhodu.

„Pořád si s tebou chci popovídat a napít se s tebou.” Gino se na něj podíval psíma očima.

„Ne, měl by ses jít postarat o svou přítelkyni. To by udělal kavalír.” Tang Feng poplácal Gina po rameni a postrčil ho Lilithiným směrem. Gino se po něm zdráhavě podíval a odešel, až když Tang Fengovi slíbil, že ho pozve na oběd.

Tang Feng se usadil na jednu židli. Jeden člen štábu se k němu okamžitě nahnul a konejšil ho: „Tahle nová generace celebrit si myslí, že mají pevné místo na světě, když mají na kontě aspoň jeden film. Mají příšerný temperament, spoustu požadavků a chovají se domýšlivě. V budoucnu jich potkáš spoustu. Netrap se jimi, prostě buď sám sebou.”

Pokud Lilith byla vážně Ginovou přítelkyní, Tang Feng si pomyslel, že by si s Ginem měl o ní promluvit, až půjdou na ten oběd.





Den po tiskové konferenci uspořádal filmový štáb ceremonii na oslavu začátku natáčení. Bylo to v čínské čtvrti ve Philadelphii. Ačkoli měl režisér svou základnu v Hollywoodu, režisérství vystudoval na filmové akademii v Pekingu. Když přišlo na důležité ceremonie, vždycky se držel čínských tradic. Nechal pro štáb připravit opékané selátko. Také zapálili vonné tyčinky k uctění. Mnoho cizinců, co s takovou tradicí nebylo obeznámeno, si udělali fotku na památku.

Gino se první den natáčení neobjevil. Bylo to pochopitelné, neboť Gino dneska nenatáčel žádné scény, takže neměl žádný důvod se tu objevit. Tang Fenga to stejně trochu překvapilo; myslel si, že Gino přijde.

„Nemyslela jsem si, že hned první den budeme moct ochutnat selátko! Hahaha, to je dobrý začátek!” Xiao Yu jako Tang Fengova asistentka byla také na scéně.

„Nenacpávej se. Jinak budeš muset začít držet dietu,” škádlil ji Tang Feng.

Na rozdíl od Xiao Yuina očekávání neskončil první natáčecí den úspěšně. Ačkoli měl Tang Feng naprostou důvěru ve své hraní, nečekal, že na svou první překážku narazí hned první den.
-------------------------------------------------

<Předchozí>...<Následující>

1 komentář:

  1. Moc se těším co bude dál, vypadá to na problémy , držím Tangovi palce a děkuji

    OdpovědětVymazat